Witamina C
Witamina C to jedna z najważniejszych witamin jakie potrzebne są naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Sprawdź jakie właściwości ma ten niesamowity antyutleniacz !!!
Witamina C – właściwości, źródła, niedobór, dawkowanie
Witamina C – właściwości
Witamina C (kwas askorbinowy, kwas askorbowy, witamina przeciwgnilcowa) należy do grupy witamin rozpuszczanych w wodzie. Jest ona silnym antyutleniaczem, czyli stanowi element systemu ochrony organizmu przed niszczycielskimi wolnymi rodnikami. Witamina C pozwala także na odtwarzanie innej ważnej witaminy o działaniu antyrodnikowym – witaminy E.
Witamina C jest składnikiem leukocytów stąd wspiera odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji organizmu. Witamina C posiada silne właściwości chelatujące, co oznacza, że tworzy trwałe związki z różnymi substancjami, pozwalając albo na ich skuteczne usuwanie z organizmu (np. metali ciężkich) albo zwiększając przyswajanie (postacie chelatowane witamin i minerałów).
Inną, ważną funkcją witaminy C jest stymulowanie syntezy kolagenu – struktury białkowej tkanki łącznej występującej w kościach, chrząstce stawowej, skórze, tkance nabłonkowej naczyń krwionośnych. Dzięki temu witamina C odgrywa także ważną rolę w procesie gojenia ran, ich zabliźniania.
Witamina C jest niezbędna organizmowi do przyswajanie żelaza, produkcji L-katnityny.
Najlepsze źródła witaminy C
Główne źródła witaminy C to świeże warzywa i owoce, szczególnie: dzika róża (1800 mg/100g), warzywa kapustne (np. brukselka– 94 mg/100g, kapusta czerwona– 54 mg/100g), owoce jagodowe (czarne porzeczki– 182 mg/100g), ziemniaki (30 mg/100g), żółte i zielone warzywa (papryka- 139 mg/100g, szpinak- 68 mg/100g, pomidor- 23 mg/100g).
Witamina C – niedobór
Niedobory witaminy C powinny być rzadkością w obecnych czasach ze względu na powszechne jej występowanie w produktach spożywczych. Pierwsze objawy deficytu witaminy C to: osłabienie, łatwa męczliwość podczas wysiłków fizycznych, przyspieszona praca serca. Skrajny niedobór zaburza syntezę kolagenu, co prawdopodobnie stanowi przyczynę szkorbutu, określanego także jako gnilec. Wśród objawów niedoboru witaminy C wymienia się: krwawienia z dziąseł, stany zapalne jamy ustanej, owrzodzenia, martwicę, uszkodzenia naczyń włosowatych, suchą skórę.
Mimo, że witamina C jest dosyć powszechnym składnikiem diety zaawansowane przetwórstwo spożywcze, wysoka temperatura stosowana w czasie przygotowywania potraw, to główne czynniki, które ją niszczą i zmniejszają drastycznie podaż w diecie. Podczas zwykłego gotowania tracimy 75% witaminy C. Z tego względu warto wówczas wprowadzić witaminę C do diety pod postacią suplementu Vit. C Strong 500 firmy Trec Nutrition. Poza tym pamiętajmy, że osoby aktywne fizycznie będą wykazywały dużo większe zapotrzebowanie na witaminę C, gdyż wysiłkowe przemiany energetyczne generują powstawanie dużych ilości wolnych rodników, które zwalcza ta witamina.
Przedawkowanie witaminy C
Do przedawkowania witaminy C powinno dochodzić raczej rzadko, gdyż jej nadmiar jest usuwany wraz z moczem. Stosowanie bardzo dużych porcji tej witaminy (np. powyżej 2 g/dobę) może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego pod postacią nudności, silnej bolesności brzucha.
Nadmiar witaminy C może być szkodliwy dla nerek, szczególnie w przypadku osób z schorzeniami tego organu, skłonnościami do kamieni nerkowych. Witamina C zakwasza nadmiernie mocz, powodując pogorszenie wydalania stałych kwasów i zasad. To może powodować krystalizację i tworzenie kamieni w drogach moczowych oraz kamieni w nerkach.
Zalecana dawka witaminy C
Maksymalne wysycenie komórek witaminą C osiąga się przy dawce 200 mg/dobę. Trudno określić sugerowaną dawkę witaminy C, gdyż uzależniona ona będzie od stylu życiu, pory roku, diety. Zazwyczaj sugeruje się średnie dawki 50 – 200 mg witaminy C.
Zapotrzebowanie na witaminę C jest 2-3 razy większe jak na pozostałe witaminy, co wynika z różnorodności pełnionych przez nią funkcji. Większe zapotrzebowanie występuje w przypadku przewlekłego stresu, u ludzi starszych, osób palących tytoń, alkoholików, sportowców. Wówczas zalecana dawka dobowa witaminy C może wzrosnąć nawet do 1000 mg.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje w przypadku osób przyjmujących duże ilości kwasu acetylosalicylowego (np. pod postacią aspiryny), która zwiększa 3-krotnie wydalanie tej witaminy wraz z moczem.
Dawkę witaminy C pod postacią Vit. C Strong warto przyjąć w porze potreningowej jako ważny element ochrony przed wolnymi rodnikami.