Resweratrol - winogronowy dobroczyńca
Resweratrol to jeden z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. Jego szeroki zakres działania oraz fakt, że występuje w dużych ilościach w czerwonym winie, uczynił z niego swego rodzaju gwiazdę. Ten niepozorny związek organiczny występujący m.in. w skórce czerwonych winogron ogranicza działanie wolnych rodników, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i ryzyko chorób serca oraz nie dopuszcza do powstawania zakrzepów. Nic zatem dziwnego, że jest bardzo ceniony również przez sportowców.
Czym jest resweratrol?
Resweratrol to jeden z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. Jego szeroki zakres działania oraz fakt, że występuje w dużych ilościach w czerwonym winie, uczynił z niego swego rodzaju gwiazdę. Ten niepozorny związek organiczny występujący m.in. w skórce czerwonych winogron ogranicza działanie wolnych rodników, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i ryzyko chorób serca oraz nie dopuszcza do powstawania zakrzepów. Nic zatem dziwnego, że jest bardzo ceniony również przez sportowców.
Francuski paradoks
Każdy zapewne słyszał termin „francuski paradoks”. Zainteresowanie tym zjawiskiem zaczęło się w momencie, gdy zaobserwowano, że mieszkańcy tego kraju, pomimo wysokiego spożycia tłuszczów nasyconych, o wiele rzadziej od mieszkańców krajów sąsiednich umierają na schorzenia układu krążenia. Początkowo zjawisko to skorelowano z wysokim spożyciem czerwonego wina i zawartego w nim alkoholu. Szacowano, że niewielkie dawki alkoholu stosowane codziennie (20-30 g) mogą obniżać ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego nawet o 40%, dzięki obniżeniu frakcji HDL cholesterolu we krwi. Późniejsze badania wykazały jednak, że poziom tej frakcji we krwi Francuzów nie różni się od stężenia w surowicy ludności z okolicznych krajów. Okazało się, że za zdrowie w populacji francuzów odpowiada inny składnik występujący w winie – resweratrol.
Związek ten należy do grupy flawonoidów pochodzenia roślinnego. Syntetyzują go rośliny w odpowiedzi na infekcje grzybicze lub pod wpływem silnego czynnika stresogennego (uszkodzenie tkanki, narażenie na promieniowanie UV i niedobór wody). Średnia zawartość tego składnika w winach czerwonych wynosi ok. 1,9 mg/dm3. Oprócz winogron źródłem tego związku są między innymi: orzeszki ziemne, morwa, żurawina, porzeczka, jabłka i niektóre zioła.
Organizm człowieka wchłania resweratrol w jelicie cienkim, a skład posiłku nie ma istotnego wpływu na przyswajalność tego składnika.
Antyoksydacyjne działanie tego związku wykorzystywane jest także u sportowców w celu ograniczenia utleniania witaminy C, zmniejszenia wpływu stresu oksydacyjnego wywołanego wysiłkiem fizycznym, zwiększenia potencjału antyoksydacyjnego komórek, czy też zapobiegania powysiłkowemu uszkodzeniu tkanek. Niektóre badania sugerują, że suplementacja antyoksydantów, zwłaszcza wśród sportowców trenujących dyscypliny wytrzymałościowe, może poprawiać zdolności wysiłkowe.
Niestety, resweratrol w postaci dużych ilości czerwonego wina, niekoniecznie jest najlepszym pomysłem dla osób aktywnych fizycznie. Alkohol w nim zawarty może obniżać pozytywne oddziaływanie na możliwości wysiłkowe, dlatego też stworzone zostały suplementy o wysokiej koncentracji tego składnika (patrz: Trec Resveratrol), które pozwolą cieszyć się wszystkimi zaletami resweratrolu bez skutków ubocznych związanych ze spożywaniem alkoholu.
Oczywiście, raz na jakiś czas, resweratrol w jego naturalnej postaci nie zaszkodzi. Wino traktujmy jednak jako smaczny, okazjonalny dodatek do posiłku, a nie jako główne źródło suplementacji antyoksydantami w codziennej diecie.