Masło orzechowe - jakie najlepiej wybrać?
W idealnym świecie jedynym składnikiem masła orzechowego byłyby orzeszki ziemne. W końcu masło orzechowe to po prostu zmiksowane orzeszki ziemne, prawda? Oczywiście niestety nie wszystkie masła orzechowe są tworzone jednakowo.
Uwaga na oszustwa !
Jeśli chodzi o masło orzechowe, nie pozwól, by zmyliły Cię zapewnienia "o niskiej zawartości tłuszczu" na etykiecie. Większość wersji niskotłuszczowych uzupełniona jest przez dodatkową porcję cukru i częściowo uwodornionych olejów znanych inaczej jako tłuszcze trans - które są szkodliwe dla zdrowia. Wielu z nas dorastało jedząc te zbyt słodkie odmiany, więc być może będziesz musiał przestawić swoje podniebienie, jednak warto. Czerp korzyści z pełnotłustego, podkreślam to jeszcze raz, pełnotłustego masła orzechowego!
Podobnie może się okazać, że jeden z nowy smak masłą z orzeszków ziemnych przyciąga twoją uwagę. Opcji jest wiele. Rodzynki, cynamon, biała czekolada lub banan. Należy pamiętać, że ten dodany smak prawie zawsze występuje kosztem dodanego cukru i węglowodanów, a także innego środka stabilizującego masło, by poszczególne składniki nie utworzyły osobnych warstw.
Czy są pyszne? Oczywiście! Jednak są też ucztą na miarę batonika. Używaj ich oszczędnie, a jeśli to możliwe, wypełniaj kanapki oryginałem.
Co z konkurencją?
W ciągu ostatnich kilku lat masło migdałowe często było postrzegane jako przewyższające masło z orzeszków ziemnych o generację pod względem postrzeganych korzyści zdrowotnych. Niektórzy twierdzą, że niewielka różnica procentowa w kluczowych składnikach odżywczych, takich jak witamina E i żelazo, powoduje, że warto sięgnąć właśnie po to drugie. Migdały oferują 25 miligramów witaminy E, podczas gdy orzeszki ziemne oferują 10 miligramów na porcję, co stanowi nadal 50 procent zalecanego spożycia.
Jednak co z większą ilością selenu lub witaminy B-3 w maśle orzechowym? Selen jest silnym przeciwutleniaczem, a witamina B-3 - bardziej powszechnie znana jako niacyna - odgrywa ważną rolę w produkcji energii i metabolizmie tłuszczów w organizmie.
Prawdą jest, że oba masła są świetne i oferują zarówno różne zdrowe tłuszcze i niezbędne składniki odżywcze. Masła takie jak masło z nerkowców również mają wiele do zaoferowania. Wypróbuj je wszystkie! Każde masło orzechowe jest świetne. Ale jest też OK, jeśli podobnie jak ja, uważasz masło orzechowe zawsze będzie miało miejsce w twoim sercu.
https://www.bodybuilding.com/content/is-peanut-butter-healthy.html