Masło orzechowe - 5 najważniejszych korzyści
Masło orzechowe ma szczególne miejsce w moim sercu i jestem pewien, że nie jestem jedyny. Najlepiej znane połączenia z ulubioną galaretką owocową i dwoma kromkami chleba lub w otoczeniu rozpuszczonej czekolady, nie są to jedynymi sposobami na jej użycie.
Masło orzechowe to nie zabójca !
Zalety masła orzechowego nie kończą się jednak na przyjemności z palety smaków którą zapewnia. To w rzeczywistości zdrowy tłuszcz. Zgadza się, powiedziałem zdrowy.
Pomimo dobroci wynikających z jedzenia masła orzechowego, zbyt wiele osób pozostawia masło orzechowe na półce w sklepie spożywczym z obawy, że spowoduje ich otłuszczenie. Czas przejrzeć na oczy.
Problem z masłem
Głównym powodem, dla którego masło orzechowe wydaje się być umieszczone na liście produktów zakazanych przez dietetyków jest wysoka zawartość kalorii. Tylko dwie łyżki zawierają 200 kalorii, które w zależności od dziennego spożycia mogą stanowić nawet 10 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Kilka czubatych łyżek w ciągu dnia, i możesz szybko znaleźć się w połowie dziennego kalorycznego przydziału.
Należy jednak pamiętać, że potrzebujesz odpowiednich tłuszczów na niezależnie od obranej strategii kalorycznej, aby czuć się dobrze i zachować zdrowie!
Masło orzechowe - Tłuszcz a zdrowie
Oczywiście, masło orzechowe ma wysoką kaloryczność, ale nie ma powodu, by całkowicie z niego rezygnować. Pod koniec dnia twoja waga zależy od tego ile kalorii weszło a ile wyszło. Niezależnie od tego, czy zjadasz 1800, 2400 lub 3000 kalorii dziennie, masło orzechowe może całkowicie pasować. Jego wysoka zawartość tłuszczu może nawet pomóc Ci poczuć się bardziej sytym przy mniejszej ilości zjadanych kalorii. Podobnie jak w przypadku wszystkich rzeczy w życiu, umiar jest kluczem.
Tłuszcz nasycony
Poza obciążeniem kalorycznym, zawartość tłuszczu nasyconego w orzechach ziemnych jest problemem dla niektórych osób. Tłuszcz nasycony został kiedyś uznany za demona wywołującego choroby serca Nie znaczy, to jednak, że strach był uzasadniony. I jak to często bywa, niskotłuszczowa "poprawka" często jest gorsza od oryginału.
Prawdą jest taka że tłuszcz nasycony nie jest źródłem wszelkiego zła. W rzeczywistości jest to rzeczywiście korzystne dla produkcji kluczowych hormonów i witamin, takich jak testosteron i witamina D.
Tłuszcze nienasycone
Co więcej masło orzechowe zawiera również dużo "dobrych" tłuszczów. Jedna porcja zawiera 8 gramów jednonienasyconych tłuszczów i 4 gramy wielonienasyconych tłuszczów. Te "dobre" tłuszcze pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć choroby serca i obniżyć ciśnienie krwi. Są również przeciwzapalne, co może pomóc w wyleczeniu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
https://www.bodybuilding.com/content/is-peanut-butter-healthy.html
.