Przepis na curry z indykiem
Curry z indyka z mango i komosą ryżową
Składniki (na 2 porcje):
-200g filetu z indyka
-100g komosy ryżowej
-50g mango
-przyprawy: sól, piperz, słodka papryka, curry
-mleczko kokosowe light
-30g mąki migdałowej (może być o obniżonej zawartości tłuszczu)
Filet oczyszczamy, kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach. Tak przygotowane mięso pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Komosę gotujemy i pozostawiamy na około 10 minut pod przykryciem żeby napęczniała.
Około pół godziny przed smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Filety obtaczamy w mące migdałowej i smażymy na oleju kokosowym. Pod koniec smażenia wlewamy na patelnię mleczko kokosowe i dodajemy mango. Całość dusimy aż sos zredykuje się.
Curry podajemy z komosą ryżową.
Zobacz też przepis na ŁOSOSIA ZE SZPINAKIEM