WITAMINA C: Właściwości, zastosowanie, dawkowanie
Tym razem Jakub Mauricz opowiada o kolejnym bardzo istotnym składniku naszje diety jakim jest witamina c.
Witamina C to niezwykle silny antyoksydant(obok witaminy A, E, resweratrolu, dysmutazy ponadtlenkowej i kwercetyny), który znacząco wspomaga zachowanie zdrowia naszych tkanek. Jednak ważniejszą funkcją witaminy c jest stabilizacja struktur kolagenowych. Witamina C ma ogromny wpływ na naszą tkankę łączną - dziąsła, zęby, skórę, kości, więzadła i mięśnie. W połączeniu z lizyną - aminokwasem - efekt znacznie się wzbogaca.
Suplementując witaminę c z lizyną należy zachować cierpliwość. Nic nie przychodzi od razu, podobnie jest w przypadku witaminy c. Natychmiastowe efekty są niemożliwe. Struktury kolagenowe nabudowują się od 10 do 12 miesięcy. Minimalna dawka witaminy c u przeciętnej, niewysportowanej osoby to 1 gram dziennie. Jeżeli natomiast chodzi nam o osiągi sportowe lub efektywniejszą redukcję należy przyjmować około 4-5 gram witaminy c dziennie. Dawka 4-5 gram nie powinna być przyjmowana jendorazowo tylko musi być rozłożona na cały dzień. Suplementowanie całej dawki na raz może znacznie wzmożyć naszą diurezę. Jeżeli chodzi o aminokwas lizynę, należy przyjmować mniej więcej 500 mg lizyny na każdy gram witaminy c.
Należy pamiętać, że oprócz wzmacniania odporności, zabijania wolnych rodników witamina c znacząco poprawia wygląd i zdrowie naszego ciała, dodatkowo wpływa na wytwarzanie hormonów kory nadnerczy oraz insuliny. Tak więc witamina c + lizyna to niezwykle prosty produkt w bardzo przystępnej formie.
ZOBACZ TEŻ:
WITAMINA D: NAJLEPSZE ŹRÓDŁA, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
JAK UNIKAĆ BŁĘDÓW NA SIŁOWNI - PRZODOPOCHYLENIE MIEDNICY
ĆWICZENIA NA KLATKĘ PIERSIOWĄ - ROZPIĘTKI NA TRX (CHEST FLY)