Szymon 396
Treści:
3x w tyg, pon - klatka tric , sr plecy bic , pia - barki nogi , duze partie ( plecy, nogi) - 14-16 seri srednia partia (klatka) - 10-12 seri małe partie ( bic, tric, barki) 8-10 seri ;-) powtorzen okolo 14,12,10,8 lub 12,10,8 chyba ze chcesz 4 dni w tyg to musialbys troszke zmeinic ;-) oczywiscie dieta na mase !
BIAŁKA Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować. Źródłami białka są: * jajka - jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe. * mięsa - drób (kurczak, indyk) – ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu - wołowina – bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu - wieprzowina – szczególnie te chude części – schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże… Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia. * twarogi - twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.
rowznei zalezy od stazu ile juz trenujesz i czy juz jest potzrebna Ci kreatyna jesli tak to na poczatek dobra jest Trec CREATRIX. dni treningowe: 5g (lub 4 kapsułki) na 30min przed treningiem oraz zaraz po treningu; - dni nietreningowe: rano po przebudzeniu 5g.
zalezy tez od stazu na silowni czy juz ppotrzebna CI jest ta kreatyna dawkowac najlepiejw dni treningowe 5g przed treningiem jakies 30m i po treningu 5g, nie ma sensu nic caly czas przyjmowac wszystko z umiarem organizm tez musi odpoczac od tego wszystiego.
najlepszym źrodlem białko jest białko zwierzece szybciej i wiecej jego sie wchłania ;-) --------------------> BIAŁKA Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować. Źródłami białka są: * jajka - jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe. * mięsa - drób (kurczak, indyk) – ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu - wołowina – bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu - wieprzowina – szczególnie te chude części – schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże… Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia. * twarogi - twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.
mozesz ciwiczyc na silowni spokojnie w mlodym wieku z nie tak duzym obciazeniem i bardziej unikajac cwiczen obciazajacy kregoslob typu wyciskania na stojaca, czy wyciskania na siedzaco wtedy bardziej obciaza ci kregoslum i moze cos lekko zachamowac, ale jak wiemy duze znaczenie co do wzrostu maja geny ! ale zdania sa podzielone Pozdrawiam, WSZYSTKOZ UMIAREM A BEDZIE DOBRZE !