Artur Pliś
Treści:
Hej! Mówisz o samych odżywkach a o diecie ani wzmianki.. neistety to jest podstawa. Bardzo dużo jeszcz odżywek a diety pewnie nei trzymasz.. za te wszystkie pieniądze ułożyłbyś dobrą zdroą diete a odżywki są tylko uzupełnieniem! Pamiętaj
Jeśli chodzi o masę to oczywiście że z wolnymi ciężarami. Jak bardzo mało używam maszyn czasem bramy i wyciągu górnego. Maszyny są dla początkujących i do ostatecznych kosmetycznych ruchów przy redukcji według mnie :) NA wolnych ciężarach muszą pracować inne mięśnie podczas ćwiczeń a nie tylko wyizolowane
Jeśłi myślisz o suplementach to BCAA lub glutamina po treningu może być banan a 30-40 min po pelnowartosciowy posilek bez tłuszczy
na sfd ładnie wytłumaczone i chyba najlepszy i dokładniejszy sposób obliczenia zapotrzebowania http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_skł._prod._żywnościowych%2C_%25_bf-t276436.html
Jeśli masz na to kasę to idź do trenera w swoje miejscowośc albo poszukaj trenera który daje konsultacje i prowadzi online (praktycznie każdy) lub sam ułożuyć sobie diete Podstawa to obliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Na necie jest dużo kalkulatorów które to obliczają np na potreningu.pl Olibcz sobie tam zapotrzebowanie i odejmij od tego 200-300kcal Następnie rozłóż makroskładniki czyli białko 2g do 2,5g na kg masy ciała tłuszczy 1-1,5g na kg masy ciała reszte stanowią węglowodany reszte to znaczy resztę zapotrzebowania kalorycznego które ci zostało. 1g białka to 4kcal 1g Tłuszczu to 9kcal węgle 4kcal źródła białka to nabiał sery wędliny chude kurczak indyk podroby fasola ryby tłuszcze to ryby oleje rośline orzechy migdały Węgle to pieczywo makarony ryże ziemniaki Kolejnym krokiem jest zrobienei jadłospisu na portalu potreningu.pl lub ilewazy.pl możesz prowadzić dziennik żywieniowy i jadłospis z podziałem na kcal ile spożywasz białka tłuszczy i węgli. Pobaw się tym i spróbuj coś ułożyć.
źródła białka to nabiał sery wędliny chude kurczak indyk podroby fasola ryby tłuszcze to ryby oleje rośline orzechy migdały Węgle to pieczywo makarony ryże ziemniaki Tłuszcze rośline oliwa z oliwek olej rzepakowy orzechy migdały.