Zadaj pytanie

Adam Dryl

Adam Dryl
ranking
195
pytania
18
komentarze
8
odpowiedzi
8
odznaki Atleta brązowy

Treści:

28 lutego 2018 20:54

Mam pewien dylemat odnośnie kalorii na opakowaniu i makroskładników. Otóż na opakowaniu napisane jest:
Wartość energetyczna: 1772/414
Tłuszcz: 11.4 g
Węglowodany: 21 g
w tym cukry 19 g
Białko 17,9 g

Niestety dodając to do kalkulatora otrzymuje zupełnie inną kaloryczność rzędu 264 kcal. Podobnie licząc ręcznie 11.4*9+21*4+17.1*4 = 255. Stąd moje pytanie skąd ta różnica, może to pomyłka, a może coś robię zle ?

Mam małe pytanie odnośnie aktywności fizycznej. Mam w domu rower stacjonarny na którym od jakiegoś czasu ćwiczę po 45 minut. Zwykle jest to póznym wieczorem i nie jem już kolacji. Stąd moje pytanie, czy jest to zdrowe. Jeżdżąc spalamy najpierw glikogen potem tłuszcz o ile się nie mylę, czy ten glikogen nie powinien być spalany podczas snu. Wiem że cardio rano byłoby lepsze ale jestem śpiochem.

13 września 2015 23:56

Od pewnego czasu jestem na redukcji i mam problem z utrzymaniem tłuszczy. Używam oleju winogronowego który ma 92 g tłuszczu na 100 ml. Zastanawiam się czy użycie masła które ma go 39 g / 100 g nie byłoby lepszym rozwiązaniem ?

13 września 2015 23:10

Witam mam pewne pytanie. Otóż czy wędzenie ryb wpływa na ich kaloryczność. Wydaje się, że nie powinno ale o czymś nie wiem. Miruna jest chudą rybą i znalazłem ją w wersji wędzonej. Natomiast nie mogę się doszukać makro na uwędzonego produktu.

7 sierpnia 2014 17:37

Witam zastanawiam się jak przeliczać smażone mięso. W internecie można wyszukać kcl 100 g smażonej piersi z kurczaka . Natomiast smażonej wołowiny już nie znalazłem. Czy dodanie kcl gramatury oleju/oliwy do kcl mięsa da mi zbliżony wynik po obróbce termicznej ?

27 maja 2014 16:31

Witam mam pytanie co do liczenia kalorii z wyrobów domowych. Mianowicie chciałbym np. zrobić pieczonego kurczaka w cieście. I powiedzmy składniki to:

250 g mąki
5 g drożczy instant
łyżka cukru
2 łyżki soli
3 łyżki oleju

I jak jest z liczeniem tego policzyć i zsumować kcl poszczególnych produktów czy obróbka termiczna wpływa jakoś na zmianę kalorii ?

Analogiczne pytanie co do oleju, gdyż czasami jestem na niego skazany. Czy wystarczy dodać do dania kalorie jakie zawiera tam X gram oleju ?

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie