7 sierpnia 2014 17:37 •
Obróbka termiczna mięsa
Witam zastanawiam się jak przeliczać smażone mięso. W internecie można wyszukać kcl 100 g smażonej piersi z kurczaka . Natomiast smażonej wołowiny już nie znalazłem. Czy dodanie kcl gramatury oleju/oliwy do kcl mięsa da mi zbliżony wynik po obróbce termicznej ?
979
4
dodał odpowiedź 7 sierpnia 2014 18:25
Witaj, polecam ilewazy.pl/// pozdrawiam
dodał odpowiedź 7 sierpnia 2014 21:35
Waż mięso przed obróbką termiczną, wliczaj wszystko, co dodałeś w tym oczywiście tłuszcz. Polecam piec lub gotować mięsa, lub smażyć na małej ilości oleju z oliwek, oleju z pestek winogron itp.
dodał odpowiedź 8 sierpnia 2014 00:08
Oczywiście że tłuszcz się wlicza. Nie znika on podczas zmażenia tylko zostaje w części wchłonięty przez mięso.