12 czerwca 2014 16:23 •
Jednoczesna redukcja tłuszczu i wzrost mięśni?
Witam,
Mam 28 lat, 176 cm wzrostu. Od lutego stosuję dietę (przyznam, czasem od niej odbiegałem) i teraz ważę 72 kg (w lutym było to 78 kg). Średnio jem 5 posiłków dziennie, a w każdym z nich 10 g tłuszczu, 30 g białka i 60 g węglowodanów. Jestem jeszcze trochę otłuszczony, dlatego nadal chcę spalać tłuszcz. Dodam, że ze sportów uprawiam średnio 3-4 razy dziennie ćwiczenia typu pompki, przysiady, rower, opuszczanie na drążku, brzuszki. Natomiast zrobiło się już ciepło i im mniej mam tłuszczu tym z jednej strony lepiej, bo brzuch mniejszy, ale reszta ciała wygląda trochę "gorzej", bo robię się za chudy. :) Czy jest możliwe dobranie takiej diety, żeby jednocześnie mięśnie trochę urosły podczas redukcji tkanki tłuszczowej? Może więcej białka w diecie?
Pozdrawiam,
Dawid
Mam 28 lat, 176 cm wzrostu. Od lutego stosuję dietę (przyznam, czasem od niej odbiegałem) i teraz ważę 72 kg (w lutym było to 78 kg). Średnio jem 5 posiłków dziennie, a w każdym z nich 10 g tłuszczu, 30 g białka i 60 g węglowodanów. Jestem jeszcze trochę otłuszczony, dlatego nadal chcę spalać tłuszcz. Dodam, że ze sportów uprawiam średnio 3-4 razy dziennie ćwiczenia typu pompki, przysiady, rower, opuszczanie na drążku, brzuszki. Natomiast zrobiło się już ciepło i im mniej mam tłuszczu tym z jednej strony lepiej, bo brzuch mniejszy, ale reszta ciała wygląda trochę "gorzej", bo robię się za chudy. :) Czy jest możliwe dobranie takiej diety, żeby jednocześnie mięśnie trochę urosły podczas redukcji tkanki tłuszczowej? Może więcej białka w diecie?
Pozdrawiam,
Dawid
384
2
dodał odpowiedź 13 czerwca 2014 15:57
Witam!
To o czym piszesz nazywa się rekompozycją i myślę że zajmie ci jeszcze więcej czasu i zabierze motywacji do treningów ze względu na czasochłonność a efekty nie widziane szybko. Myślę że jednak lepoiej najpierw zrobić porządną redukcję do końca a potem dopiero brać sięza masę.. Rekomp jest dla zaawansowancyh którzy są zadowoleni z sylwetki i tylko ją "dopieszczają" pozatym trzeba manipulować kaloriami i makrosami co nie jest łatwe dla początkującego