Makroskładniki w diecie
Czy przy robieniu sobie diety na masę dobrze będzie gdy przyjmę 2g białka i 1g tłuszczy na kg masy ciała a resztę kalorii dopełnię węglowodanami ? Czy raczej lepiej tak dobierać makroskładniki aby było 30 % białka, 20 % tłuszczy i 50 % węgli ?
I drugie pytanie czy ta pierwsza proporcja ( 2g białka , 1 tłuszczu na kg masy ciała i reszta węgle ) mogłaby być też dietą na redukcję - oczywiście ze zmiejszoną ilością kalorii niż dzienne zapotrzebowanie ?
I drugie pytanie czy ta pierwsza proporcja ( 2g białka , 1 tłuszczu na kg masy ciała i reszta węgle ) mogłaby być też dietą na redukcję - oczywiście ze zmiejszoną ilością kalorii niż dzienne zapotrzebowanie ?
1241
2
dodał odpowiedź 8 maja 2014 15:28
Byłbym za tą 2 opcją zeby makroskladniki podzielic na procenty ,a manipulowac kaloriami wedle zapotrzebowania.
dodał odpowiedź 10 maja 2014 23:02
Podczas budowania masy mięśniowej pilnowanie makroskładników jest bardzo trudne, zwłaszcza, gdy okaże się, że według szablonu powiniśmy jeść ogromną ilość białka, która może doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Wobec tego zaleca się trzymania makroskadników tylko na redukcji. W okresie redukcji powinno się jeść około 2,5 g białka na kilogram masy ciała, tutaj lepszy będzie rozkład makroskładników, ponieważ zazwyczaj powinno się być wyspowiadanym z każdej kalorii.