Zadaj pytanie
28 stycznia 2014 11:37

redukcja i przyrost suchej masy miesniowej

Witam chcialbym sie dowiedziec jaka byla by skuteczna dieta na redukcje tkanki tluszczowej i przy okazji chcialbym zdobyc sucha mase miesniowa jaka suplementacje zastosowac? Mam 177 cm wzrostu i wage 80 kg przy tym 40% masy ciala to tluszcz dodam tez ze nie mam dostepu do silowni chcialbym zrobic to wszystko domowymi sposobami. Zgory dziekuje i pozdrawiam
4114
12
dodał odpowiedź 28 stycznia 2014 11:43
Witaj, Albo Masa albo redukcja ;-) nie da sie jednoczesnie zrobic tego i tego :) musisz na poczatku jak chcesz zrobic diete redukcyjna schudnac zgubic tkanke tluszowa a nastepnie budowac mase miesniowa ;-) wiece jezeli chcesz zaczac od redukcji to wejdz sobie whttp://potreningu.pl/kalkulatory/bmr w BMR oblicz zapotrzebowanie i uzupelniej, zobacz ile ci wyjdzie kalori nastepnie ( jezeli redukcja ) odejmij jakies 500 kcal i co tydz obcinaj po 100 kcal tak zeby najlepiej spadac okolo 0,5 kg na tydz ;-) po treningu dobrze jest dolozyc jakie cario areoby, bieganie skakanie brzuchy itp , wyeliminuj slodycze fasfoody i ogranicz owoce ;) makroskladniki : 50 % wegle 30% bialko 20% tluszczy ,
dodał komentarz 28 stycznia 2014 13:37
A czy do tej diety stosowac jakies suplementy? Jak tak to jakie sa skuteczne
dodał komentarz 28 stycznia 2014 13:38
Mysle ze przy dobrze zbilansowanej diecie nie beda Ci potrzebne zadne suple ;) dobry trening i dietka redukcyja powinno Ci sie udac ! :)
dodał komentarz 28 stycznia 2014 13:43
przydal by mi sie jeszcze ktos taki kto by mi ustali ta dietke :). Jestes w stanie zrobic cos takiego? jakie posilki jesc w jakich godz
dodał komentarz 28 stycznia 2014 13:48
najlepiej dobrac sobie jakies 5-6 posilkow na dzien czesto a mniej ;-) musisz poprostu liczyc kalorie i makroskladniki nie wiem czy cwiczysz na silowni ? postaram Ci miejwiecej wiliczyc kcal i makro tylko nie wiem jaka jest Twoja aktywnosc fizyczna ile cwiczysz i co cwiczysz w ciag tyg czy wiecej siedzisz ile masz tego ruchu tak na prawde?
dodał komentarz 28 stycznia 2014 13:56
Wlasnie o to chodzi ze nie mam dostepu do silowni cwicze od 2 tyg brzuszki pompki przysiady robie to codziennie planuje jeszcze zaczac biegac tylko pogoda jak narazie nie dopisuje
dodał komentarz 28 stycznia 2014 14:54
jakiego rodzaju produkty musza wchodzic w sklad diety. jakie mieso jaki chleb czy tez wgl nie jesc go?
dodał odpowiedź 28 stycznia 2014 13:52
Wlasnie o to chodzi ze nie mam dostepu do silowni cwicze od 2 tyg brzuszki pompki przysiady robie to codziennie planuje jeszcze zaczac biegac tylko pogoda jak narazie nie dopisuje
dodał komentarz 28 stycznia 2014 14:02
tutaj masz taki trening domatora gdzie mozesz cwiczyc w domu ! --> http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp musisz dorzucic do redukcji bieganie skakani, rower itp no i oczywiscie dieta podalem Ci kalkulator musisz wyliczyc zapotrzebowanie kaloroczne i stopniowow co tydz ucinac kalorie :) wyeliminowac slodyczen, fasfoody, i ograniczyc owoce ! jesc 5-6 posilkow co jakies 3 godz tak zeby zgadzaly sie kalorie i makroskladniki
dodał komentarz 28 stycznia 2014 14:20
rozumiem. jeszcze jedno male pytanki co jesc przy redukcji jakie miesa czy jesc chleb i jaki warzywa?
dodał komentarz 28 stycznia 2014 14:37
rozumiem. jeszcze jedno male pytanki co jesc przy redukcji jakie miesa czy jesc chleb i jaki warzywa?
dodał komentarz 28 stycznia 2014 15:52
BIAŁKA Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować. Źródłami białka są: * jajka - jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe. * mięsa - drób (kurczak, indyk) – ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu - wołowina – bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu - wieprzowina – szczególnie te chude części – schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże… Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia. * twarogi - twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego. ------------------------------------------------------------->ŁUSZCZE Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny itp. Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest co najmniej 1 do 4. Źródłami tłuszczy są: * tłuste ryby morskie - to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA). - tran – jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na mojej liście suplementów. - omega-3 – j.w. * orzechy - włoskie, brazylijskie, migdały – polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz okołotreningowych. -------------------------------------------------------------------------------->WĘGLOWODANY Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii, ale nie koniecznie potrzebnym w ciągu dnia. Więc dodajemy je okołotreningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku. Źródłami węglowodanów są: * nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki – dozwolone tylko po treningu. - miód – naturalne źródło cukrów prostych – glukozy i fruktozy - owoce – źródło fruktozy ---------------------------------------------------------------------------->WARZYWA Warzywa dodajemy do każdego posiłku, prócz okołotreningowych. Są one konieczne, utrzymują odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową, zapychają – czyli zajmują w żołądku dużo miejsca nie dając w zamian wiele energii, oraz dostarczają witamin.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie