Podgrzewanie w mikrofalówce
Jaki wpływ na wartość odżywczą ma podgrzewanie w posiłków w mikrofalówce?
1944
4
dodał odpowiedź 24 listopada 2015 17:03
Dania tracą swoje właściwości. Nie polecAm tej metody podgrzewania jedzenia.
dodał komentarz 25 listopada 2015 23:09
no taaaak, ale jezeli siedzę w biurze 9:00-17:30/18 i potem prosto na trening to przynajmniej jeden posiłek fajnie jak byłby ciepły - przynajmniej zimą. Drugie śniadanie czy mały przedtreningowy posiłek ok, można to jakoś rozegrać - ale obiad, ciężko wymyślić coś co nie będzie sałatą z pomidorem i mięsem na zimno
dodał odpowiedź 24 listopada 2015 17:35
Karmowski odradza.
dodał odpowiedź 27 listopada 2015 15:50
Witaj. Ja jestem osobiście przeciwnikiem. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu nie można sobie odgrzać jedzenia w mikrofalówce. Nie popadajmy w skrajności. Ok, teraz żeby nie być gołosłownym. Tak naprawdę to jedzenie podgrzane w mikrofali wydaję się być ciepłe, jest to związane z drganiem cząsteczek itd., nie chce się w to zagłębiać. Badania wykazały, że takie jedzenie, tak czy siak (mimo iż wydaje nam się być ciepłe) jest przez organizm odebrane jako zimne. Poniekąd też traci swoje właściwości. Dość kontrowersyjny temat, jednak do wszystkiego trzeba podchodzić z głową. Jak to mówią: "wszystko jest dla ludzi" ale i "co za dużo to niezdrowo" :P Tyle ode mnie. Pozdrawiam serdecznie :)