trawienie białek
witam,
potrzebuje artykułu na temat trawienia białek, czasu w zależności od rodzaju i jakości
potrzebuje artykułu na temat trawienia białek, czasu w zależności od rodzaju i jakości
2597
5
dodał odpowiedź 13 czerwca 2015 10:41
Tyle ci starczy ? ------------ Trawienie białek
Zdolność trawienia białek przez dorosłego, zdrowego człowieka, jest bardzo duża i przewyższa dobowe spożycie tych składników. Może on bowiem strawić do 350 g białek/24 h. Należy jednak zwrócić uwagę, ze oprócz egzotycznych białek pokarmowych w przewodzie pokarmowym hydrolizie trawiennej ulega 70-75 g białek endogennych, w których skład wchodzą enzymy trawienne i białka pochodzące ze złuszczonych nabłonków i śluzu. Stanowią one w okresach krótkotrwałych niedoborów białkowych dobre źródło aminokwasów egzogennych (J. Hasik PZWL).
Trawienie białek obecnych w pożywieniu ma początek w żołądku, gdzie panuje kwaśne środowisko wywołane obecnością kwasu solnego (HCI) w soku żołądkowym. Kwaśne środowisko powoduje denaturację białek oraz pęcznienie włókien kolagenu i elastyny oraz aktywuje enzym soku żołądkowego pepsynę, wydzielaną w postaci nieaktywnej formy, jaką jest pepsynogen. Aktywacja pepsynogenu, podobnie ja i innych proenzymów, polega na odszczepieniu polipeptydu maskującego centrum aktywne enzymu. Zablokowanie centrum uniemożliwia enzymowi niepożądane, przedwczesne działanie na białko wytwarzających go komórek gruczołowych. Pepsyna, należąca do endopeptydaz i wykazująca optimum działania w pH 1,2 działa na wiązania peptydowe w środku łańcucha między aminokwasami aromatycznymi lub między kwasem glutaminowym a leucyną.
Sok żołądkowy niemowląt zawiera podpuszczkę, której działanie opiera się na wytrącaniu z mleka białka kazeiny w formie kazeinianu wapnia. Kazeinian wapnia wykazuję większa podatność na hydrolizę enzymatyczną. Procesy trawienia białka w żołądku prowadzą do powstania mieszaniny polipeptydów, które następnie ulegają dalszemu trawieniu w alkaicznym środowisku jelita cienkiego
Do dwunastnicy wydzielany jest sok trzustkowy, w którym obecne są endopeptydazy: trypsyna, i chymotrypsyna a także egzopeptydaza- karboksypeptydaza. Trypsyna wydzielana w postaci trypsynogenu aktywowana jest przez enterokinazę lub aktywną trypsynę. Enzym ten posiada zdolność do hydrolizy wiązań peptydowych w miejscu połączenia aminokwasów zasadowych lizyny oraz argininy. Chymotrypsyna, wydzielana jest przez aktywną trypsynę i działa ona na wiązania peptydowe między aminokwasami aromatycznymi. Zarówno trypsyna jak i chymotrypsyna działają w środku łańcucha aminokwasów prowadząc do powstanie mniejszych polipeptydów i oligopeptydów. Karboksypeptydaza- trzeci podstawowy enzym proteolityczny soku trzustkowego – wykazuje zdolność do odłączania pojedynczych aminokwasów od końca łańcucha peptydowego, na którym obecny jest aminokwas zawierający wolną grupę karboksylową
Sok żołądkowy niemowląt zawiera podpuszczkę, której działanie opiera się na wytrącaniu z mleka białka kazeiny w formie kazeinianu wapnia. Kazeinian wapnia wykazuję większa podatność na hydrolizę enzymatyczną. Procesy trawienia białka w żołądku prowadzą do powstania mieszaniny polipeptydów, które następnie ulegają dalszemu trawieniu w alkaicznym środowisku jelita cienkiego.
Pod wpływem działania egzopeptydaz: aminopeptydazy i diapeptydazy zachodzi dalszy rozkład polipeptydów. Rozkład ten zachodzi w dolnych odcinkach jelita cienkiego i nosi nazwę trawienia przyściennego. Aminopeptydaza odczepia pojedyncze aminokwasy hydrolizując wiązanie peptydowe utworzone przez końcowy aminokwas z wolną grupą NH2, diapeptydaza natomiast rozkłada dipeptydy. Zarówno aminopeptydaza jak i dipeptydaza są enzymami wydzielanymi przez gruczołu Lieberkuhna znajdujące się w kryptach śluzówki jelit.
Niektórzy autorzy sugerują, że dwupeptydazy zawarte są głównie w cytoplazmie enterocytów. Dowiedziono to zwłaszcza w odniesieniu do dwupeptydazy glicyloprolinowej (prolidaza) i proliloglicynowej (prolinaza) rozszczepiających peptydy złożone z proliny i hydroksyproliny oraz glicyloaraginowej i glicylolizynowej, rozszczepiającej dwupeptydy, zawierjace wymienione aminokwasy. W ten sposób dzięki trawieniu odbywającemu się w świetle jelita oraz w jego ścianie dochodzi do całkowitej hydrolizy białek do wolnych aminokwasów, które po wchłonięciu wzbogacają pulę aminokwasów ustrojowych i są wykorzystywane do syntezy de novo własnego białka ustrojowego (J. Hasik PZWL).
dodał odpowiedź 13 czerwca 2015 11:40
Witaj,
Jeśli chciałbyś rozszerzyć swoją wiedzę z tego tytułu i innych (mocno poziom rozszerzony) - synteza, katabolizm białek w wątrobie, synteza a także ogólny opis podstaw żywienia to polecam książkę : "Żywienie człowieka - Podstawy nauki o żywieniu tom 1 i 2" pod redakcja Jana Gawęckiego i Lecha Hryniewieckiego :) Pozdrawiam
dodał komentarz 13 czerwca 2015 13:46
dzięki tego właśnie szukałem
dodał odpowiedź 13 czerwca 2015 13:43
Rozkład spożycia białka w ciągu całego dnia. Przyjmuje się, że przyswajalność (zależna od wielu czynników) wynosi od 20 nawet do 50g białka w jednym posiłku, a maksymalny czas tej przyswajalności wynosi ok. 3-3,5 godziny i jest to czas kolejnego posiłku.
dodał komentarz 13 czerwca 2015 13:46
przeczytałeś moje pytanie?