Zadaj pytanie
11 maja 2015 23:03

Czy jajka na dietę?

witam ! :-)

Pisze z zapytaniem o dozwolona ilosc dzienna jedzenia jajek? I czy dobre jest w diecie na mase?
3414
8

Witaj,

 

      Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jajka nie są zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy przekonują, że substancje odżywcze zawarte w jajkach wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

     Jajka zawierają w sobie sporo składników: wodę (prawie 75%), białka (ok. 13%), tłuszcze ( w tym prawie 4% nienasyconych kwasów tłuszczowych). W jajkach znajdziemy tez niektóre witaminy, takie jak: A, witamina D, E, K oraz B2 i B12. Białko jaja kurzego to białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy. Spożywając jajka dostarczamy także organizmowi wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Żółtko jaja jest źródłem lecytyny oraz luteiny, stanowiącej ochronę przed promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływającej na wzrok.

    Przeciętnej wielkości żółtko jaja zawiera aż 210 mg cholesterolu, co stanowi 80% dziennego zapotrzebowania. Jedząc dwa jajka poważnie wykraczamy poza normę. Nie taki jednak diabeł straszny...chociaż żółtko jaja ma sporo cholesterolu w porównaniu z mięsem czy podrobami. Jak się jednak okazuje, nawet przy większej podaży jajek, nie odnotowuje się znaczącego wzrostu cholesterolu we krwi. To w jaki sposób cholesterol będzie wykorzystany przez organizm, zależy od wielu czynników, m. in od zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych i fosfolipidów w diecie. Jeśli ilość tych składników jest odpowiednia, to nawet wyższe dawki cholesterolu nie są tak szkodliwe. Co ciekawe, żółtko jaja zawiera bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu. Ponadto zawiera odpowiednią ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet 2-3 jaj dziennie nie powoduje u zdrowego człowieka wzrostu cholesterolu.

     Warto wiedzieć, że według niektórych badań codzienna konsumpcja jaj (14 tygodniowo) nie wpływa negatywnie na profil lipidowy. Zaobserwowano również, że dodanie jaj do codziennego menu doprowadza do korzystnych zmian w proporcjach poszczególnych frakcji lipoproteinowych. Innymi słowy, dodanie jaj do diety może korzystnie wpływać na wskaźniki zdrowia metabolicznego i markery ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, takie jak stosunek cholesterolu całkowitego do frakcji HDL oraz stosunek trójglicerydów do HDL.

      Reasumując, spożycie 14 jaj tygodniowo nie przyniesie Ci szkody. Co ciekawe Amerykańskie Stowarzyszenie Zapobiegania Chorobom Serca nie zaleca jakiegokolwiek limitu w jedzeniu jajek.

dodał odpowiedź 12 maja 2015 06:09
Cześć, są dobre w diecie a co do dozwolonej ilości to jedz tak abyś nie przekroczył dziennego zapotrzebowania kcal.
dodał odpowiedź 12 maja 2015 07:58
Wliczasz odpowiednią ilość do dziennego zapotrzebowania i możesz jesc. Ja jem 5 jajek dziennie. 2 na twardo i 3 w omlecie
dodał odpowiedź 12 maja 2015 10:52
jaka to świetny wybór. Wliczaj wszystko w swój bilans kaloryczny. mozesz i nawet 10 jajek dziennie jeśc jeśli wszystko ci się zgadzać będzie.
dodał odpowiedź 12 maja 2015 13:32
Wszystko zależy od twojej wagi. Ja uważam że białek możesz jeść ile chcesz ale żółtek od 3 do 5 dziennie w zależności od twojej masy ciała. I tak jajka świetnie spisują się na masie i są bogatym źródłem witamin.
dodał odpowiedź 12 maja 2015 16:22
Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka, tłuszczu, oraz witaminek i minerałów. Niestety powstało wokół jajek dużo mitów związanych z ich ilością. Jedni mówią, że 7 jajek tygodniowo, a od tych najbardziej "obeznanych" w tych sprawach dowiedziałem się, że bezpieczna ilość zjadanych jajek to 2 tygodniowo :). Oczywiście nie wierz w to. Wg mnie jedynym ograniczeniem jajek jest to, że trzeba też jeść coś innego. Sam jem około 40 jaj tygodniowo i mam się dobrze. Jeżeli masz możliwość to staraj się jeść jajka bez pieczątek.
dodał odpowiedź 12 maja 2015 20:47
jedz tyle ich by dziennego zapotrzebowania nie przekroczyć. są bardzo dobre one pod każdym względem.
dodał odpowiedź 6 lipca 2015 16:55
W jakiej formie najlepiej spozywać jajka? na mięko, na twardo, w formie jajecznica ( na sztywno czy rzadką), sadzone itp. Czy to wogóle ma znaczenie w jakiej formie je spozywamy ?
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie