30 kwietnia 2015 18:43 •
Jak się do tego zabrać?
Moim pytaniem jest jak zacząć redukcje: Czy od razu muszę jeść typowo redukcyjne jedzenie np. kurczak z warzywami itp.
Czy mogę jeść normalny obiad w sensie: Klops z ziemniakami i jakaś surówka tylko że w mniejszych ilościach.
Wiem że muszę wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne itd, już to wszystko zrobiłem.
Pozdrawiam i liczę na dobrą odpowiedź :)
Czy mogę jeść normalny obiad w sensie: Klops z ziemniakami i jakaś surówka tylko że w mniejszych ilościach.
Wiem że muszę wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne itd, już to wszystko zrobiłem.
Pozdrawiam i liczę na dobrą odpowiedź :)
989
3
dodał odpowiedź 30 kwietnia 2015 18:47
Od zapotrzebowania obetnij 200-300 kcal. Jeśli owe klopsiki wliczysz do zapotrzebowania dziennego kcal to oczywiście możesz zjeść ;)
dodał odpowiedź 30 kwietnia 2015 20:17
potrzebujesz odpowiednio zbilansowanej diety z deficytem kalorycznym 300-500 kcal. Musisz najpierw obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Możesz to zrobić z tradycyjnego wzoru: 24*waga*współczynnik aktywności fizycznej od 1,1 do 1,7 lub skorzystać z jakiegoś kalkulatora internetowego. powinnaś jeść 5-6 dobrze zbilansowanych posiłków średnio co 3 godziny. Rozłożenie makroskładników to: białko 30%, węglowodany 50% i tłuszcze 20%. Stawiaj na produkty nie przetworzone.
produkty to: orzechy, oliva, ryż, kasza, płątki owsiane, kurczak, wątróbka, ryby, twaróg, serek wiejski, warzywa, banan, jabłko, jaja, ciemne pieczywa pełnoziarniste, . rób 4-5 treningów cardio na czczo lub bezpośrednio po treningu siłowym by zredukować tkankę. Musisz też pamiętać o regeneracji. w niektóre dni też możesz robić trening interwałowy. Przy układaniu posiłków warto skorzystać z tej strony: http://www.fitwit.pl/witadieta. Tłuszcze trzymaj w granicach 0,8g na 1 kg masy ciała a białko podbij do 2,2-2,5g na 1kg masy ciała reszta w węglowodany.