19 kwietnia 2015 14:21 •
obliczanie skladnikow diety
witam serdecznie mampytanie odnosnie obliczania zawartosci bialka tluszczow i weglowodanow w diecie. np bialko jajko przed ugotowaniem ma 139kcal a po ugotowaniu juz 155 to ktore mam liczyc przed ugotowaniem czy po tak samo z reszta z gory serdecznie dziekuje
338
3
dodał odpowiedź 19 kwietnia 2015 16:56
Licz jak chcesz. Jeżeli liczysz 139 kcal to waż przed ugotowaniem, a jeżeli 155 kcal to waga po ugotowaniu. Chodzi tu o to, że jajko traci trochę wody a kcal zostają dlatego proporcje się zmieniają i w 100 gramach jest więcej kcal.
dodał odpowiedź 19 kwietnia 2015 17:17
Cześć, patrz na wagę przed ugotowaniem. Nawet dla wygody...
dodał odpowiedź 19 kwietnia 2015 17:49
wszystko się oblicza przed jaką kolwiek obróbką termiczna.