SEREK HOMOGENIZOWANY
Witaj,
Serki homogenizowane zalicza się w wersji wyjściowej do twarogów, czyli serów kwasowo-podpuszczkowych. Na następnym etapie produkcji, miesza się je ze śmietanka i dodatkami smakowymi. Całość poddaje się homogenizacji, czyli procesowi, który pozwala uzyskać jednolita mieszaninę.
Na polkach sklepowych, wśród wielu innych, możemy znaleźć serki homogenizowane naturalne. I te właśnie powinniśmy kupować w pierwszej kolejności, jeśli decydujemy się na taki produkt. W ich składzie znajdziemy: twaróg, śmietankę albo mleko, kultury bakterii oraz podpuszczkę.
Uważać trzeba na serki homogenizowane smakowe, które słodzone cukrem albo syropem glukozowo-fruktozowym. Innym dodatkiem to takich produktów są owoce. Jednak, po pierwsze owoców w takiej mieszance jest niewiele. Po drugie są one bardzo silnie przetworzone i zachowują niewielka wartość odżywczą.
Podsumowując, możesz włączyć serki homogenizowane do diety. Pamiętaj jednak, aby wybierać te naturalne z jak najkrótsza lista składników. Radzę także sięgać po tego typu produkty raczej sporadycznie.