9 marca 2015 21:57 •
Stosunek makrostładników w diecie.
Witam, mam 17 lat, ważę 68kg, mam 178cm wzrostu i jestem na diecie redukcyjnej 2000kcal. Do tej pory utrzymywałem ilość makroskładników na zasadzie białka - masax2, tłuszczy- masax1 a węglowodany z reszty. Dawało mi to stosunek 24/36/31,5 (120g,180g,70g). Chciałem w jakiś sposób to odpowiednio uregulować i teraz jak jem czystsze jedzenie to jedynie zwiększam ilość białka.
Utrzymać ten stosunek? Jeżeli nie, na jaki go zmienić?
Pozdrawiam.
Utrzymać ten stosunek? Jeżeli nie, na jaki go zmienić?
Pozdrawiam.
322
4
dodał odpowiedź 10 marca 2015 10:19
Witaj,
Troszkę bym zmienił, ale to minimalnie. Białko - 2g na 1 kg masy ciała (czyli tak jak miałeś) / węglowodany 50% zapotrzebowania / tłuszcz- to co zostanie z wyliczenia białka i ww. Pozdrawiam :)
dodał komentarz 10 marca 2015 16:16
Tylko że ja jestem na redukcji, czy zwiększenie węglowodanów nie spowoduje przyrostu masy tłuszczowej?
dodał komentarz 10 marca 2015 20:36
Oczywiście, że nie. Węglowodany to podstawowe paliwo dla mięśni, jeśli będziesz miał deficyt to choćbyś jadł pizze a będzie deficyt to będziesz chudł. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 13 marca 2015 18:55
białko 2-2,5g na 1kg masy ciała powinno być to z 30% makrosów. węglowodany 50% twoich makrosów i tłuszcz 1g na 1kg masy ciała to minimum. 20% jego powinno być w twoich makrosach.