Zadaj pytanie
9 marca 2015 21:57

Stosunek makrostładników w diecie.

Witam, mam 17 lat, ważę 68kg, mam 178cm wzrostu i jestem na diecie redukcyjnej 2000kcal. Do tej pory utrzymywałem ilość makroskładników na zasadzie białka - masax2, tłuszczy- masax1 a węglowodany z reszty. Dawało mi to stosunek 24/36/31,5 (120g,180g,70g). Chciałem w jakiś sposób to odpowiednio uregulować i teraz jak jem czystsze jedzenie to jedynie zwiększam ilość białka.
Utrzymać ten stosunek? Jeżeli nie, na jaki go zmienić?
Pozdrawiam.
322
4
dodał odpowiedź 10 marca 2015 10:19
Witaj, Troszkę bym zmienił, ale to minimalnie. Białko - 2g na 1 kg masy ciała (czyli tak jak miałeś) / węglowodany 50% zapotrzebowania / tłuszcz- to co zostanie z wyliczenia białka i ww. Pozdrawiam :)
dodał komentarz 10 marca 2015 16:16
Tylko że ja jestem na redukcji, czy zwiększenie węglowodanów nie spowoduje przyrostu masy tłuszczowej?
dodał komentarz 10 marca 2015 20:36
Oczywiście, że nie. Węglowodany to podstawowe paliwo dla mięśni, jeśli będziesz miał deficyt to choćbyś jadł pizze a będzie deficyt to będziesz chudł. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 13 marca 2015 18:55
białko 2-2,5g na 1kg masy ciała powinno być to z 30% makrosów. węglowodany 50% twoich makrosów i tłuszcz 1g na 1kg masy ciała to minimum. 20% jego powinno być w twoich makrosach.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie