Dieta na przyrost tkanki mięśniowej u 16 latka .
Witam .
Zamierzam ruszyc z dietą poniewaz po dwóch latach siłowni stoję w miejscu . Ćwiczę na siłowni min 3 razy w tygodniu , każdą partię ciała raz.Wzrost 180 , masa ciała 70 kg . Obliczyłem moje zapotrzebowanie kaloryczne które wynosi 3500 kcal po dodaniu 300/400 kcal na masie . Mam dwa pytania pierwsze to ze wchodzi mi ok 120 g B 100 g T oraz 430 g W i czy to dobrze dobrane makroskładniki ? Oraz mam problem z jedzeniem ( czyli mało jestem w stanie zjeść i jak można temu zapobiedz ) >?
Dziękuje za odpowiedz
Zamierzam ruszyc z dietą poniewaz po dwóch latach siłowni stoję w miejscu . Ćwiczę na siłowni min 3 razy w tygodniu , każdą partię ciała raz.Wzrost 180 , masa ciała 70 kg . Obliczyłem moje zapotrzebowanie kaloryczne które wynosi 3500 kcal po dodaniu 300/400 kcal na masie . Mam dwa pytania pierwsze to ze wchodzi mi ok 120 g B 100 g T oraz 430 g W i czy to dobrze dobrane makroskładniki ? Oraz mam problem z jedzeniem ( czyli mało jestem w stanie zjeść i jak można temu zapobiedz ) >?
Dziękuje za odpowiedz
701
2
dodał odpowiedź 29 września 2014 09:34
Zmieniłbym makro na ok 140g B, ok 90g tłuszczu reszta węgle. Na początku zacząłbym od 200kcal nadwyższki i po dwóch tygodniach zwiększał o kolejne 150-200kcal. . Na początku diety ciężko jest zjeść całe zapotrzebowanie ale z czasem metabolizm się podkręci i ureguluje wtedy będzie łątwiej. Możesz się również wspomóc suplementem Dibencozide force od Treca, zwiększa apetyt.
dodał odpowiedź 29 września 2014 19:59
Jeśli na masie Ci nie wchodzi jedzenie to kręć cardio 30 minut rano lub po treningu na poziomie 65-70% tętna maksymalnego. Co do diety to: Musisz policzyć CPM(ilość kalorii potrzebna do utrzymania wadi) i skorygować je zależnie od celu. Jeśli masa to +500 kcal (nadwyżka). Otrzymane kalorie dzielisz % na makroskładniki np: 50% węglowodany, 30% białko, 20% tłuszcze lub 55% węglowodany 25% białko i 20% tłuszcze. Dzielisz je równo na 5-6 posiłków co 2-3.5h. Białko to chude mięsa, wołowina, ryby, jaja. Tłuszcze to olej lniany, oliwa zoliwke, orzechy, żółtka jaj. Węgle to produkty z pełnego zboża, płatki owsiane, ryże, kasze. Wzór na policzenie CPM: "Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego.
Na samym początku należy obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jakie mamy w ciągu dnia. Jak z pewnością już wiecie, kaloria jest to energia którą spalamy nie tylko podczas wysiłku, ale również podczas myślenia, zakupów, spaceru, trawienia posiłku czy nawet odpoczynku! Wszystkie te straty należy pokryć, dostarczając kalorii (energii) z pożywienia.
Podstawowym celem odżywiania dla człowieka powinno być:
- podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli podstawowa przemiana materii PPM – BMR)
- regulację termogenezy (TEF)
- zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej (TEA)
- oraz pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności dnia codziennego (NEAT)
Wymienione powyżej elementy, składają się na CPM (całkowita przemiana materii).
Jak więc powinno wyglądać to w praktyce?
CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT
1) BMR. – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (ilość kcal jaką organizm musi otrzymywać, aby podtrzymać podstawowe funkcje życiowe w pozycji leżącej):
Dla kobiet:
665.09 + [9.56 x M(kg)] + [1.85 x h(cm)] – [4.67 x W(lata)]
Dla Mężczyzn:
66.47 + [13.75 x M(kg)] + [5 x h(cm)] – [6.75 x W(lata)]
2) TEF – termiczny efekt pożywienia: BMR x 0,1 (10%)
3) Obciążenie pracą wykonywaną w ciągu:
- Niewielki wysiłek i Średni wysiłek (praca głównie siedząca, bardzo mało ruchu np. praca przy komputerze) zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0.3 – (30%). – proponuje korzystać z tej wartości.
- Duży wysiłek – zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0,5 – (50%).
4) Dla osób ćwiczących
- Osoby początkujące = 300 kcal
- Średnio zaawansowani i zaawansowani = 400 kcal
5) Aby otrzymać CPM dodajemy poszczególne punkty: 1+2+3+4=… kcal, składające się na całkowite dzienne zapotrzebowanie.
Uzyskana wartość kaloryczna jest niezbędna, aby podtrzymywać masę ciała. W zależności od celu diety
powinno się ją korygować o odpowiedni współczynnik
Trec Nutrition Akademia Instruktorów Sportu S4''