Zadaj pytanie
16 września 2014 22:09

Dieta redukcyjna

Witam mam 16 lat trenuję na siłowni od roku , właśnie przechodzę na redukcję i chciałbym prosić o ustalenie mi diety , ponieważ nie posiadam jeszcze dużego doświadczenia Z góry dziękuję :)
Wzrost: 186 cm
waga: 76 kg
poziom tłuszczu 17.4 %
524
5
dodał odpowiedź 17 września 2014 11:03
Witaj, nikt Ci raczej nie ułoży tu diety, ponieważ jest to zbyt złożony proces. Warto samemu ułożyć sobie dietę, dowiesz się wtedy więcej o zdrowym odżywianiu i poznasz lepiej swój organizm. Musisz obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, rozłożyć je na makroskładniki. Spożywaj 5-6 zbilansowanych posiłków. Musisz pamiętać aby ograniczyć tłuszcze w posiłku po treningowym, a także ograniczyć węglowodany w ostatnim posiłku (o ile nie jest to posiłek potreningowy). Podpowiem jakich produkty warto stosować: Produkty wysokobialkowe, jaja, pierś kurczaka,indyka,, twarogi, chude ryby itp. Wysokowęglowodanowe to kasze, ryże, płatki owsiane, ziemniaki itp. Zdrowe tłuszcze to oliwy i oleje roślinne, tłuste ryby, orzech, migdały itp. Pomocny jest filmik Mariusza Mroza, który w prosty sposób wyjaśnia jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne i jak ułożyć dietę. Tu jest link https://www.youtube.com/watch?v=nLTEOEmgYZI .Oczywiście na redukcji niezbędne są treningi aerobowe. Po treningu siłowym 20-30min bieżni np. W dni nietreningowe treningi po 45-60min.
dodał odpowiedź 17 września 2014 19:15
Jeżeli znasz kalorie na ktorych skończyłes mase to odlicz sobie około 300 kcal tak aby utworzyc deficyt. Z czasem ucinasz kolejne kalorie bądz dodajesz wiecej sesji aerobowych
dodał odpowiedź 18 września 2014 10:19
Redukcja=dieta z deficytem kalorycznym(300, 500 kcal). Policz zapotrzebowanie kaloryczne i odejmij 300-500 kcal. Makro ustaw sobie 40:40:20(węglowodany:białko:tłuszcze). Podziel otrzymane makro na 5-6 równych posiłków. Białko to chude mięsa, wołowina, ryby, jaja. Tłuszcze to olej lniany, oliwa zoliwke, orzechy, żółtka jaj. Węgle to produkty z pełnego zboża, płatki owsiane, ryże, kasze. Rób cardio, ktróe będziesz włączał stopniowo np: 1 tydzień 3x20, drugi 4x30, trzeci 4x35 tak aż do 45 minut Trening cardio wykonuje się zawsze rano na cardio(podobno najlepiej w godzinach 5-7 ze względu na pracę tarczycy). Drugą porą jest bezpośrednio po treningu siłowym, wtedy również mamy obniżone zapasy glikogenu i szybciej się dopieramy do tłuszczu. Ważne aby cardio było wykonywane 30-45minut. Dopiero po 20 minutach organizm zaczyna korzystać z rezerw tłuszczu. Cardio powinno być wykonywane na poziomie 65-70% tętna maksymalnego(czyli jeszcze możesz rozmawiać ale nie jest to tak swobodne jak spacer). Przykład cardio to marsz na bieżni pod górkę np: (prędkość 6-7 km/h i skos 12) - nie trzymaj się uchwytów jak nie dasz rady to zmniejsz skos. Pamiętaj o dokładności kroku.
dodał komentarz 18 września 2014 10:19
Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego. Na samym początku należy obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jakie mamy w ciągu dnia. Jak z pewnością już wiecie, kaloria jest to energia którą spalamy nie tylko podczas wysiłku, ale również podczas myślenia, zakupów, spaceru, trawienia posiłku czy nawet odpoczynku! Wszystkie te straty należy pokryć, dostarczając kalorii (energii) z pożywienia. Podstawowym celem odżywiania dla człowieka powinno być: - podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli podstawowa przemiana materii PPM – BMR) - regulację termogenezy (TEF) - zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej (TEA) - oraz pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności dnia codziennego (NEAT) Wymienione powyżej elementy, składają się na CPM (całkowita przemiana materii). Jak więc powinno wyglądać to w praktyce? CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT 1) BMR. – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (ilość kcal jaką organizm musi otrzymywać, aby podtrzymać podstawowe funkcje życiowe w pozycji leżącej): Dla kobiet: 665.09 + [9.56 x M(kg)] + [1.85 x h(cm)] – [4.67 x W(lata)] Dla Mężczyzn: 66.47 + [13.75 x M(kg)] + [5 x h(cm)] – [6.75 x W(lata)] 2) TEF – termiczny efekt pożywienia: BMR x 0,1 (10%) 3) Obciążenie pracą wykonywaną w ciągu: - Niewielki wysiłek i Średni wysiłek (praca głównie siedząca, bardzo mało ruchu np. praca przy komputerze) zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0.3 – (30%). – proponuje korzystać z tej wartości. - Duży wysiłek – zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0,5 – (50%). 4) Dla osób ćwiczących - Osoby początkujące = 300 kcal - Średnio zaawansowani i zaawansowani = 400 kcal 5) Aby otrzymać CPM dodajemy poszczególne punkty: 1+2+3+4=… kcal, składające się na całkowite dzienne zapotrzebowanie. Uzyskana wartość kaloryczna jest niezbędna, aby podtrzymywać masę ciała. W zależności od celu diety powinno się ją korygować o odpowiedni współczynnik Trec Nutrition Akademia Instruktorów Sportu S4
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie