Jakie badania wykonać przed ułożeniem diety
Jakub Mauricz odpowiada na pytanie, jakie badania wykonać, aby dobrać optymalną dietę.
Warto zbadać morfologię ogólną: białe ciałka krwi, czerwone ciałka krwi, hematokryt, hemoglobina, limfocyty. Z samych czerwonych ciałek krwi, z hemoglobiny, hematokrytu, MCV, MCH, MCHC możemy wywnioskować, jak funkcjonuje nasz organizm pod kątem odpornościowym.
Wtedy w białych ciałkach krwi zobaczymy pewne odchylenia, jest ich za mało lub za dużo. Jeśli jest ich za dużo, prawdopodobnie nasz organizm walczy z jakimś patogenem (bakterie, wirusy).
Spadek objętości hematokrytu będzie kojarzony głównie z przetrenowaniem, ale może również wskazywać na enteropatię kosmków jelitowych (często wywoływaną przed gluten).
Odczyn Biernackiego (OB) lub CRP (białko ceroaktywne) może wskazywać pewne stany zapalne, co jest ważne np. w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
Wyniki badania moczu będą pokazywały głównie aspekty niedowaszonego żołądka. pH moczu powinno mieścić się w granicach 5-5,5, jeżeli jest wyższe, to oznacza, że żołądek jest niedokwaszony. Odpowiednio dokwaszony żołądek lepiej trawi pokarm, w związku z czym możemy łatwiej przejść na strategię carb back loading. Przyswajalność żelaza i witaminy B12 znacząco też wtedy wzrasta, co też oczywiście ma pozytywny wpływ na czerwone ciałka krwi.
Profil tarczycowy - TSH, T3, T4, anty-TPO, anty-TG. Jeżeli wyniki badań anty-TPO, anty-TG wychodzą ponad normę, może to świadczyć o chorobie Hashimoto. TSH, pomimo że zwykle wychodzi w granicach 0,27 - 4,2 nie powinno być większe niż 2 - 2,5. TSH wyższe od 2,5 świadczy o niedoczynności.
Stosunek T4 do T3: T4 powinno być możliwie jak najmniejsze, a T3 tak wysokie, jak to możliwe (w normie). Często ten element można zwiększyć przez podanie siarki organicznej, selenu i cynku oraz jodu z alg.
Glukoza i insulina na czczo: glukoza powinna mieścić się w przedziale do 90, a wyniki powyżej 95 mogą świadczyć o insulinooporności.
Insulina, pomimo że norma mieści się w granicach 2 - 25, nie powinna przekraczać 10.
Lipidy - triglicerydy <100, LDL: 100-200, HDL: >55. Ważny jest także odpowiedni stosunek HDL do LDL, LDL powinien wynosić ok. 2-3 x tyle, co HDL.
ZOBACZ TEŻ:
* Przepis na dietetyczne kajzerki proteinowe
* Węglowodany w diecie
* Pizza na owsianym spodzie