Zadaj pytanie

Najlepsze składniki odchudzające

Spalanie tkanki tłuszczowej jest okresem wymagającym utrzymywania zarówno restrykcyjnej diety, jak również doboru odpowiednich jej suplementów. Sztuką jest przeprowadzić powolną i stałą utratę tkanki tłuszczowej. Obecnie na rynku istnieje cała gama preparatów spalających tłuszcz – od jednoskładnikowych aż po skomplikowane stacki. Część z nich zawiera komponenty bezpieczne, których działanie potwierdzają badania naukowe, ale są także takie, których stosowanie niesie ze sobą potencjalne zagrożenie dla zdrowia. W tym artykule zobrazuję procesy spalania tkanki tłuszczowej oraz podpowiem, jakich produktów można z powodzeniem używać, a jakich unikać. 

879
0

Spalanie tłuszczu w pigułce

           Zanim rozważymy użycie odpowiednich spalaczy tłuszczu, warto byłoby się przyjrzeć zasadom żywieniowym, jako że to właśnie one stanowią podstawę tego procesu. Większość osób poleca dietę o ograniczonej podaży węglowodanów, przy jednocześnie zwiększonym udziale białka. Brzmi to rozsądnie z racji faktu, że udział tego pierwszego składnika w diecie stymuluje wydzielanie insuliny produkowanej przez trzustkę. Jej niskie stężenia są powiązane z polepszonym transportem substancji odżywczych do mięśni oraz zmniejszoną tendencją do odkładania energii w postaci tłuszczu zapasowego. Zatem dieta niskowęglowodanowa sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki, a podwyższona podaż białka zabezpiecza przed katabolizmem masy mięśniowej oraz przyczynia się do zachowania sytości w ramach ucięcia porcji węglowodanów w każdym posiłku. Istnieją również modele żywienia niemal całkowicie eliminujące węglowodany. Zaliczamy do nich diety białkowo-tłuszczowe, takie jak Atkinsa, dra Lutza, Ellisa oraz Kwaśniewskiego. Przy długotrwałym minimalizowaniu wydzielania insuliny dochodzi do uwalniania hormonu antagonistycznego, glukagonu. Nie tylko podwyższa on udział cukru we krwi, wykorzystując rozpad glikogenu z wątroby, ale również wpływa na utrzymanie procesu lipolizy, który już za chwilę zgłębimy. Nie bez przyczyny mówi się, że dieta to 70% sukcesu, a trening 30%. Trudno osiągnąć rezultat w postaci „sześciopaka”, kiedy – nawet harując jak wół na treningach – odżywiamy się białymi bułkami, cukrem, sokami owocowymi oraz ziemniakami.

           Dieta bogata w węglowodany, zwłaszcza te o budowie prostej (sacharoza – cukier spożywczy, laktoza – cukier mleczny, glukoza i fruktoza – cukry obecne w owocach), przyczynia się do powstawania zapasów tkanki tłuszczowej. Triglicerydy, magazynowane w tkance tłuszczowej, są główną formą przechowywania energii u ludzi. Adipocyty (komórki tłuszczowe) funkcjonują, by stale syntetyzować, magazynować i rozkładać triacyloglicerole, a więc nasz styl żywienia gra tutaj kluczową rolę. Powinniśmy się skupić na posiłkach powoli uwalniających energię, aby nie aktywować mechanizmu odkładania tkanki tłuszczowej.

           Rozkład tej ostatniej kontroluje z kolei aktywacja lipazy hormonozależnej. Cały opis procesu spalania tkanki tłuszczowej można uprościć do kilku przemian: lipazy tkanki tłuszczowej są aktywowane przez traktowanie jej komórek kilkoma kluczowymi hormonami: adrenaliną i noradrenaliną wydzielaną przez nadnercza, glukagonem uwalnianym z trzustki lub adrenokortykotropiną uwalnianą przez przysadkę mózgową. W adipocytach hormony te, za pośrednictwem receptorów 7TM, aktywują cyklazę adenylową. Zwiększenie stężenia cyklicznego adenozynomonofosforanu (cAMP) stymuluje wówczas kinazę białkową A, która aktywuje lipazy przez fosforylację. W ten sposób hormony: adrenalina, noradrenalina, glukagon i adrenokortykotropina, indukują lipolizę, natomiast insulina ją hamuje. Teraz widzicie już, dlaczego osoby znające się na procesie spalania tkanki tłuszczowej mówią o potrzebie minimalizowania jej wydzielania w trakcie dnia. Uwolnione kwasy tłuszczowe nie są rozpuszczalne w osoczu krwi, w związku z czym wiążą się z albuminą, która służy jako ich przenośnik. W ten sposób wolne kwasy tłuszczowe stają się dostępnym źródłem energii dla innych tkanek. Aby jednak dały energię do funkcjonowania, muszą zostać spalone w mitochondrium w procesie zwanym beta-oksydacją.

 

Spalacze tłuszczu lipolityczne i termogeniczne – jaka jest różnica

           Spalacze tłuszczu, jak sama nazwa wskazuje, mają redukować tłuszcz zapasowy w naszym organizmie. Jednak nawiązując do poprzedniego akapitu, można wysnuć wniosek, że jeżeli nasza dieta nie będzie się charakteryzowała obniżoną kalorycznością zgodnie z założeniami redukcji, spalacze tłuszczu wcale nam nie pomogą. Być może podniosą szybkość metabolizmu, co pozwoli nam się bezkarnie zajadać owsianką i ulubionymi frykasami bez konsekwencji zwiększenia obwodu w pasie, ale przy takim systemie żywienia nie spalimy tłuszczu zapasowego. Substancje te można podzielić na termogeniczne i lipolityczne. Co kryje się pod tymi terminami?

Lipoliza jest procesem spalania tłuszczów wypełniających wnętrza komórek tłuszczowych. Organizm, dzięki działaniu wymienionych wcześniej hormonów nadnerczy, za pośrednictwem znajdujących się w błonach komórek tłuszczowych receptorów pobudza je do intensywnych przemian energetycznych. Spalają się wówczas tłuszcze i uwalnia się energia, która jest konieczna do życia, oraz energia cieplna niezbędna do utrzymania stałej temperatury ciała.

Termogeneza to ogół procesów metabolicznych prowadzący do utrzymania stałej temperatury organizmu. Najprościej mówiąc, termogeneza to efekt uboczny spalania wysokoenergetycznych substancji, pozwalający na ogrzanie ciała i utrzymanie jego stałej właściwej temperatury, a niekiedy lekko podwyższonej. Ta energia cieplna może być wytwarzana na drodze spalania związków zawartych w pokarmie lub magazynowanych w postaci tłuszczów zapasowych w warunkach deficytu kalorycznego. Substancje te, niezależnie od ilości spożywanych kalorii, powodują intensyfikację przemian lipidowych – uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych i ich spalanie z uwolnieniem energii cieplnej. Dlatego przy przyjmowaniu ilości kalorii wykraczającej nieco poza zapotrzebowanie organizmu, masa naszego ciała stoi w miejscu. Termogeneza jest kontrolowana przez wiele substancji odpowiadających również za rozpad tłuszczu zapasowego. Większość z nich o charakterze hormonów potrzebuje wspólnego przekaźnika wewnątrzkomórkowego cAMP (cykliczny adenozynomonofosforan). Warto to zapamiętać, bo wysoki poziom cAMP oznacza szybki i długotrwały rozpad tkanki tłuszczowej. Z tego wynika, że w suplementach zwiększających termogenezę będą potrzebne substancje podnoszące poziom cAMP, czyli pobudzające hormon noradrenalinę.W poniższej tabeli porównamy 10 najlepszych oraz 10 najgorszych składników, które warunkują spalanie tkanki tłuszczowej.

 

 

TOP 10

            Składniki zaliczone do tej grupy cechują się bezpieczeństwem stosowania, wysoką jakością oraz dopuszczeniem do użytku przez normy sanitarne. Najwięcej substancji redukujących tkankę tłuszczową daje nam natura. Przyprawy, których używamy, oraz napoje zawierają niekiedy pewne ilości składników czynnych pomagających wyrzeźbić ciało. Zobaczcie, z ilu z nich korzystacie na co dzień.

 

Kofeina – jest alkaloidem purynowym wchodzącym w skład grupy tak zwanych metyloksantyn, występującym w stanie naturalnym w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis) i pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstraszają również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, dzięki czemu zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyspiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Ma potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak i ziarnie kakaowca, liściach herbaty i yerba mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, kofeina podnosi sprawność zmęczonych mięśni skuteczniej niż wypoczętych. Spożyta w małych i średnich ilościach poprawia też procesy myślowe oraz koncentrację i postrzeganie. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, boosterów tlenku azotu, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

 

Kapsaicyna – związek organiczny występujący w owocach papryki chilli, łagodzący uczucie bólu oraz mający właściwości termogeniczne w wyniku uwolnienia adrenaliny i noradrenaliny z rdzenia nadnerczy. Zapewnia wzrost tempa procesów metabolicznych i spalania tłuszczu. Niewskazane jest używanie kapsaicyny z produktami zawierającymi kazeinę, która powoduje opóźnienie szybkości przemian i może spowodować uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. W suplementacji sportowej stosowana jest w połączeniu z kofeiną, polifenolami z zielonej herbaty w programach redukcji tkanki tłuszczowej i kontroli masy ciała. Wykorzystywana również przez osoby odchudzające się o przeciętnej aktywności fizycznej.

 

Ketony malin są związkami fenolowymi nasilającymi lipolizę, i występują w owocach malin nadając im charakterystyczny smak i zapach. Dzięki wymienionej właściwości zmniejszają ryzyko powstawania tłuszczów w czasie wysokokalorycznej diety i regulują poziom lipidowy krwi z obniżeniem wartości frakcji LDL cholesterolu. W połączeniu z kofeiną, zieloną herbatą i innymi termogenikami wspomagają proces redukcji tkanki tłuszczowej w programach kontroli masy ciała.

 

L-karnityna – jest substancją witaminopodobną, syntezowaną wewnątrz organizmu z aminokwasów (lizyny i metioniny) oraz dostępną w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Jest składnikiem tkanki mięśniowej (w tym serca) i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie tłuszczów i wpływa na transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, ułatwiając ich spalanie i produkcję energii. Jest silnym antyoksydantem wpływającym na poprawę kondycji tlenowej i przyspieszenie regeneracji po intensywnym wysiłku. Zalecana do stosowania przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych. W suplementacji sportowej dostępne są monopreparaty karnityny oraz produkty wieloskładnikowe o działaniu energizującym, odchudzającym i poprawiającym zdolności wysiłkowe.

 

Ekstrakt z zielonej herbaty – jest źródłem polifenoli, w tym katechin (m.in. EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujących silny potencjał przeciwutleniający (chroniący przed skutkami stresu tlenowego), nieco mniejszy lipolityczny. Wpływa też na aktywność metabolitu testosteronu (DHT) powodującego łysienie typu męskiego i problemy związane z przerostem gruczołu krokowego. Herbata chińska dostępna jest w postaci monopreparatów lub ekstraktów wspomagających odchudzanie oraz suplementów diety o potencjale przeciwutleniającym: od preparatów witaminowych i witaminowo-mineralnych, przez spalacze tłuszczu, stacki kreatynowe po rozmaite środki regulujące poziom hormonów.

 

CLA – to nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6 będący izomerem kwasu linolowego. Źródłem pozyskiwania CLA są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mięso wołowe i wysokotłuszczowe produkty mleczne). Przyjmuje się, że ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przyspiesza tempo przemian metabolicznych oraz zmniejsza aktywność enzymów trawiennych i znajduje zastosowanie w dietach odchudzających. Suplementy zawierające CLA (lub monopreparat CLA) są wskazane dla osób o różnej aktywności fizycznej (od sportów wysiłkowych aż po małą aktywność fizyczną) dla redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy masy ciała.

 

Ekstrakt z kłącza imbiru – od wieków stosowany był na problemy związane z trawieniem lub jako rozgrzewające remedium na infekcje. Jego składniki aktywne, głównie gingerol to silne antyoksydanty wykazujące ogólne działanie termogeniczne oraz miejscowe przeciwzapalne. W praktyce ich budowa jest bardzo zbliżona do struktur cząsteczek kapsaicyny czy piperyny, które odpowiadają za pikantność papryki chili czy pieprzu czarnego. Ponadto co bardzo istotne gingerole stymulują produkcję energii i hamują uczucie głodu, co bardzo sprzyja podtrzymaniu restrykcyjnej diety odchudzającej.


Ekstrakt z zielonej kawy
– będący skoncentrowanym źródłem cennych polifenoli. Ich jakość w ekstrakcie z niepalonych, zielonych ziaren kawy jest porównywalna z właściwościami tych związków m.in. w zielonej herbacie i pestkach winogron. Nasilają one procesy spalania tłuszczu i hamują jego zatrzymywanie w organizmie. Podstawowym składnikiem ekstraktu jest kwas chlorogenowy (ACG) będący przeciwutleniaczem ułatwiającym wchłanianie glukozy z układu trawiennego, wpływającym na redukcję tłuszczowej masy ciała, poprawiającym skład ciała i estetykę sylwetki. Jest składnikiem wielu suplementów odchudzających i różnych preparatów poprawiających ogólny stan zdrowia.

 

Synefryna jest związkiem organicznym pozyskiwanym na skalę przemysłową z owoców gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium), która jest szeroko stosowana w procesie redukcji masy ciała zarówno wśród sportowców czy osób aktywnych, jak i prowadzących siedzący tryb życia. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów i powodując – poprzez zwiększony wydatek energetyczny – ich spalanie w mitochondriach. Cieszy się popularnością po zdelegalizowaniu przez organizację WADA efedryny. Przeciwwskazaniem jest używanie preparatów z jej zawartością przez osoby z nadciśnieniem tętniczym. W suplementacji sportowej dostępna w programach redukcji masy ciała i sylwetkowych jako składnik termogeników, stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Ekstrakt z kory cynamonu – opatentowana formuła zawierająca wodny wyciąg cynamonu ma korzystny wpływ na gospodarkę insulinową (w zakresie obniżenia poziomu glukozy i jej tolerancję) i transport składników odżywczych (aminokwasy, glukoza, kreatyna) do komórek mięśniowych. Poprawia profil lipidowy krwi (utrzymuje w równowadze poszczególne frakcje cholesterolu). Jest składnikiem zaawansowanych suplementów diety wspomagających odchudzanie o działaniu termogenicznym, a także stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

 

WORST 10

            W tej grupie umieściliśmy składniki o działaniu potencjalnie niebezpiecznym – zbyt duża stymulacja pracy serca, silnie obniżone łaknienie, bezsenność oraz inne skutki uboczne, które mogą doprowadzić do komplikacji zdrowotnych. Składniki te znajdują się także na liście „zbanowanych” przez polskie służby sanitarne, a więc ich dostępność jest silnie ograniczona ze względów bezpieczeństwa.

 

Johimbina – jest naturalnym alkaloidem indolowym, składnikiem kory johimbiny lekarskiej (Corynathe yohimbe), uznanym afrodyzjakiem i środkiem podnoszącym potencję. Pobudza do działania układ nerwowy poprzez blokowanie receptorów adrenergicznych alfa-2. Kora drzewa johimbiny lekarskiej jest również źródłem alkaloidów (izojohimbina, alojohimbina) mogących potęgować jej działanie. Przy odpowiednim dawkowaniu, przyjmowana z kofeiną na czczo i w dłuższym okresie przed przyjęciem posiłku potęguje również procesy lipolizy w wyniku wzrostu stężenia noradrenaliny w organizmie.Brak ściśle określonych norm dawkowania. Niektóre źródła podają wielkość dawki optymalnej 0,2 mg/kg masy ciała (zwyczajowo stosuje się 5–10 mg na dobę). Może wykazywać niekorzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego nawet u osób całkowicie zdrowych.

 

Gugglesteronysą składnikiem aktywnym żywic pozyskiwanych z Commiphara mukul, który stosowany był w medycynie ludowej starożytnego wschodu do walki z nadwagą i otyłością. Wpływa na profil lipidowy krwi oraz zwiększenie metabolizmu. Nadmiar spożycia może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego i trawiennego, powodować bóle głowy i nasilenie reakcji alergicznych. W suplementacji sportowej stosowany w programach redukcji tłuszczowej masy ciała i poprawy jego składu oraz jako składnik niektórych termogeników, a także w postaci monopreparatu. Dawkowanie obejmuje 50–100 mg na dobę. Stosowanie wyższych wartości może powodować niekorzystne skutki opisane powyżej.

 

Fenyloetyloamina (PEA) – organiczny związek chemiczny występujący w postaci naturalnej (np. w czekoladzie) i syntetyzowany w organizmie ludzkim z aminokwasu L-fenyloalaniny. Jako neuroprzekaźnik i neuromodulator ma wpływ na układ nerwowy, zwiększa ilość dopaminy i noradrenaliny. Jedyną wadą jest zbyt szybkie rozkładanie przez enzym MAO-B w przypadku podawania drogą pokarmową, stąd bywa modyfikowany składnikami opóźniającymi rozpad. W suplementacji sportowej PEA stosowana jest dla podniesienia nastroju, pobudzenia, podniesienia termogenezy i przedtreningowo. Wchodzi również w skład spalaczy tłuszczu. Nadmiar i wysoka częstotliwość przyjmowania może powodować obniżenie formy psychicznej.

 

Sibutramina –organiczny związek chemicznystosowany jako lek anorektyczny(hamujący łaknienie) w leczeniu otyłości. Mechanizm działania polega tu na hamowaniu wychwytu zwrotnego noradrenaliny, serotoninyidopaminy. Nasila poposiłkowe uczucie sytości oraz zwiększa wydatek energetyczny, prawdopodobnie zwiększając termogenezę, co łącznie prowadzi do zmniejszenia masy ciała nawet do 25 kg na miesiąc, a to stanowi bardzo duże zaburzenie homeostazy. 21 stycznia 2010 roku Komitet ds. Produktów Leczniczych u Ludzi (Comittee for Medicinal Products for Human Use) działający w ramach Europejskiej Agencji Leków (EMA, European Medicines Agency) zalecił zawiesić pozwolenie na dopuszczenie do obrotu na rynkach Unii Europejskiej wszystkich preparatów zawierających sibutraminę. Było to związane z wynikami badania SCOUT (Sibutramine Cardiovascular OUTcomes), które wykazało wzrost z 10,0% do 11,4% ryzyka wystąpienia zawału mięśnia serca nieskutkującego zgonem, udaru mózgu nieskutkującego zgonem, zatrzymania czynności serca z pozytywnie zakończoną resuscytacją lub zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych u pacjentów powyżej 54 roku życia z chorobą układu krążenia lub cukrzycą typu 2 przyjmujących sibutraminę w porównaniu z placebo. Wzrost ryzyka związany był głównie ze zwiększeniem częstości zawału serca lub udaru mózgu, które nie skutkowały zgonem.

 

Ekstrakt z geranium (DMAA, 1,3-dimetyloamylamina) – jest związkiem chemicznym zawierającym niewielkie ilości olejku geranaminowego pozyskiwanego z pelargonii (Pelargoniom odorantissimum), rośliny ozdobnej sadzonej w ogródkach i doniczkach. Jest aminem alifatycznym wpływającym na aktywność neuroprzekaźników (m.in. ketecholamin), co zapewnia organizmowi pobudzenie. Ma również działanie termogeniczne. Poprawia zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), zwłaszcza stosowany z dodatkiem kofeiny, oraz intelektualne (np. wspomaga koncentrację i zapamiętywanie). Nie powinien być używany przed ukończeniem 18 roku życia. DMAA jest szeroko stosowana w suplementacji sportowej o działaniu pobudzającym, poprawiającym zdolności wysiłkowe oraz jako składnik spalaczy tłuszczu. Dostępna również w postaci monopreparatu. W 2009 r. The Word Anti-Doping Agency (WADA) umieścił geranaminę na liście substancji zabronionych (dopingujących).

 

Efedryna –alkaloid roślinny, pochodna fenyloetyloaminy. Stosowana jako stymulant, reduktor apetytu, środek zwiększający koncentrację i uwagę. Bywa używana jako środek dopingujący i w postaci ECA (mieszanka efedryny, kofeiny i aspiryny) jako silny i skuteczny preparat odchudzający. Może powodować uzależnienie psychiczne u niektórych osób (ze względu na początkowy efekt euforii – nie powoduje fizycznego), a z powodu rosnącej tolerancji nie można jej długo stosować (co wynika z tego, że receptory są po pewnym czasie zablokowane i niewrażliwe na działanie efedryny).

 

Hordenina (N, N-dimetylo-4-hydroksyfenyloetylamina) – jest alkaloidem występującym w postaci naturalnej w przypadku niektórych kaktusów oraz grochodrzewów (akacji) o działaniu zwiększającym siłę skurczu serca, bakteriobójczym i bakteriostatycznym (utrzymującym właściwy poziom flory bakteryjnej). Działanie hordeniny jest krótkotrwałe – z tego względu stosowane są wyższe jej dawki. Wpływa na poziom noradrenaliny, przyspieszając proces redukcji tkanki tłuszczu zapasowego. Działa pobudzająco. Nie występuje w postaci monopreparatów. W suplementacji stosowana w połączeniu z kofeiną, synefryną w formie preparatów o działaniu pobudzającym (m.in. stacków kreatynowych, boosterów azotowych) oraz spalaczy tłuszczu. Do tej pory nie dowiedziono działania tego związku, jedynie w powiązaniu z innymi mieszankami mogącymi wpływać termogenicznie.

 

(3,5-dijodotyronina) – jest metabolitem hormonów tarczycy. Zbadana jedynie na zwierzętach wykazuje zdolność nasilenia utleniania, a co za tym idzie – może wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej (odchudzanie). W literaturze medycznej nie ma przeciwwskazań jej stosowania oraz skutków ubocznych występujących przy leczeniu hormonalnym gruczołu tarczycy.

 

6,7-dihydroxybergamottin, bergamotyna jest związkiem organicznym pochodzenia naturalnego (należy do furanokumaryn) obecnym w grejpfrucie i jego przetworach oraz w olejku bergamotki i olejkach eterycznych w cytrusach. Hamuje aktywność cytochromu P-450 metabolizującego wiele substancji używanych zarówno w suplementacji sportowej, jak również w medycynie. Dodawany do preparatów sportowych dla wysokiej biodostępności i efektywności działania środków odżywczych. Podnosi poziom hormonu testosteronu. W Polsce zabroniony do użytku przez służby sanitarne.

 

Forskolina (Coleus forskohlii) – pokrzywa indyjska jest rośliną azjatycką, której surowcem do wykorzystania jest korzeń, źródło aktywnych biologicznie diterpenów. Udowodniono, ze forskolina aktywuje cyklozę adenylową i zwiększa poziom cAMP, wpływając na przyrost masy mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Obniża poziom kortyzolu, hormonu o działaniu katabolicznym dla tkanki mięśniowej. W suplementacji stosowana jako element wspomagania wysiłku oraz budowy sylwetki i redukcji tkanki tłuszczowej. W Polsce zabroniona do użytku przez służby sanitarne.

 

Tyramina (4-hydroksyfenyloetyloamina) – jest pochodną tyrozyny występującą w postaci naturalnej w pokarmach roślinnych (m.in. wino, herbaty, czekolada) i zwierzęcych (czerwone mięso, sery tłuste). Wpływa na nasilenie spalania tłuszczu zapasowego (lipoliza). Nadmierne spożywanie tyraminy może powodować skutki uboczne (wzrost ciśnienia tętniczego, bóle głowy). Tyramina jest składnikiem suplementów wspomagających odchudzanie i preparatów pobudzających (w połączeniu z kofeiną). W Polsce zabroniona do użytku przez służby sanitarne.

Oceń treść:
(0 głosów)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie