Jakie będą dobre sposoby na redukcję masy?
Na pewno odradzam drastyczne cięcia kalorii, które mogą tylko prowadzić do katabolizmu mięśniowego. Sugeruję zwiększyć ilość treningów aerobowych, włączyć sesje interwałów. To będzie skuteczniejszy od głodowania sposób na redukcję masy. Treningi aerobowe wykonuj albo w odrębnej sesji wysiłkowej, albo po treningu siłowym. Jeżeli decydujesz się na aeroby po treningu siłowym, pod żadnym pozorem nie zapominaj o obowiązkowej regeneracji powysiłkowej (węglowodany najlepiej w płynnej postaci, aminokwasy- szczególnie BCAA, glutamina). Do lata zostały tak naprawdę dobre 3 miesiące, więc trzeba solidnie zabrać się do pracy. Proponuję aeroby (45 – 60 minut) wykonywać po każdym treningu. Nie zapominaj w trakcie pić wody. Woda to ważny i tani spalacz tłuszczu, który poprawia tłuszczową energetykę w czasie wysiłków tlenowych. W okresie redukcji masy wypijaj nawet 5-6 l wody na dobę!
Jako, że z wykonywaniem treningów wytrzymałościowych wiąże się duże ryzyko katabolizmu mięśniowego zadbaj o ochronę antykataboliczną mięśni. Przed i po wysiłku przyjmuj po 5-8 g BCAA i glutaminy. Nie radzę wykonywać tego typu wysiłku rano na czczo. Pamiętaj, mądra redukcja masy to taka, która redukuje tłuszcz, a nie wypracowane w pocie czoła, mięśnie.
W dni wolne od treningu sugeruję wykonywać treningi interwałowe. Trwają one krócej jak zwykłe aeroby, ale gwarantują spalanie tłuszczu jeszcze przez wiele godzin po jego zakończeniu. Przykładowy interwał to może być: 1 min sprint na bieżni lub w terenie, 1 minuta wolny chód. Taki wysiłek powinien trwać 15 – 20 minut. Po jego zakończeniu, jako, że występują w nim elementy pracy beztlenowej, przyjmij dodatkową porcję węglowodanów (średnio 50% porcji tego, po treningu siłowym).
Po 5-6 tygodniach od wprowadzenia dodatkowych treningów sprawdź efekty (najlepiej porównuj zdjęcia sylwetki). Jeżeli stwierdzisz, że jesteś jeszcze w polu dokonaj przesunąć w diecie. Nie zmieniając ogólnej kaloryki, zwiększ podaż białka kosztem węglowodanów. To posunięcie zwiększy ilość wydatków energetycznych organizmu, gdyż białko jest składnikiem pokarmowym, którego przyswajanie wymaga dużo energii.