Zadaj pytanie
1 sierpnia 2015 19:20

Ważenie jedzenia

Witam, wszyscy polecają żeby ważyć mięso na surowo, przed ugotowaniem.
Zauważyłem jednak dość dziwna rzecz. Na opakowaniu kurczaka było napisane że jest to 700 gr. Po ugotowaniu mięsa i zważeniu wyszło mi zaledwie 500gr. Czym to jest spowodowane ? Domyślam się, że podczas pieczenie z mięsa wychodzi cała woda, w takim razie ważyć je przed czy po ugotowaniu ? Jest to różnica aż 200 gr. dodam też że jest to udo.
1611
3
dodał odpowiedź 1 sierpnia 2015 20:20
Ważyć wszystko zawsze przed obróbką termiczną. Niektóre produkty stracą wodę (mięso), a niektóre nabiorą (ryż, kasza)
dodał odpowiedź 2 sierpnia 2015 11:28
Siemanko, przed obróbkę waż jedzenie. Pozdrawiam
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie