Jogurt naturalny zwykły czy typu greckiego?
jestem na redukcji. Zastanawiam się, czy lepiej spożywać jogurt naturalny zwykły (light to dla mnie ściema, więc takich nie kupuję) czy może typu greckiego (np. Bakoma)?
Pozdrawiam,
Pati
Witaj,
Jogurt naturalny zawiera spore ilości wapnia, jest łatwo przyswajalny, korzystnie wpływa na florę bakteryjna naszego przewodu pokarmowego. Dzieje się to za sprawą zawartych w jogurcie bakterii Lactobacillus, które odnawiają mikroflorę jelit, pomagają w zmniejszeniu wzdęć. Pobudzają system obronny organizmu, tworzą naturalna barierę przed szkodliwymi bakteriami. Jogurt naturalny poleca się spożywać przy kuracji antybiotykami, podczas której niszczymy florę bakteryjna w jelitach. Dlatego tez zaleca się przed, w trakcie i po zakończeniu leczenia antybiotykami zwiększenie spożycia jogurtów, w celu wzmocnienia flory bakteryjnej jelit. Badania wskazują tez, ze jogurt naturalny poprawia perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, biegunce, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Jogurt naturalny jest łatwiej strawny niż mleko. Wielu ludzi cierpiących na nietolerancje laktozy może spożywać jogurt naturalny, ponieważ podczas produkcji mikroorganizmy rozkładają laktozę na cukry proste co sprawia, ze jogurt staje się bardziej strawny niż mleko.
Jogurt naturalny zawiera także spore ilości białka na 100g mamy 4,3g. Niestety minusem jest tutaj dość duża ilość węglowodanów, których we wskazanej porcji jest 6,2g.
Jogurt naturalny jest również bogatym źródłem witaminy A i B oraz innych składników mineralnych, takich jak: fosfor, jod, potas, cynk.
Skład jogurtu greckiego nie odbiega zbyt mocno od składu jogurtu naturalnego. Inny jest proces technologiczny jego powstawania. W obu przypadkach surowcem jest mleko krowie, do którego dodawane są pożyteczne bakterie , powodujące fermentacje. Jogurt grecki przebywa dłuższy proces odsączania serwatki, co nadaje mu jego charakteru.
Jogurt grecki charakteryzuje się mniejszą zawartością węglowodanów w stosunku do jogurtu naturalnego. W 100g porcji mamy ich 5,1g. Większość jogurtów greckich zawiera średnio 2 razy więcej białka niż jogurty naturalne. Wynika to z technologii ich produkcji. Niestety nie znajdziemy jednoznacznie oszacowanej ilości białka dla tego produktu, ponieważ obecnie nie istnieją żadne regulacje dotyczące składu tych jogurtów, co daje producentom szerokie pole manewru. Zanim wiec kupisz dany produkt zapoznaj się z jego składem, unikaj takich z dużą zawartością polepszaczy. Tym, co zdecydowanie odróżnia jogurt grecki od naturalnego jest większa zawartość tłuszczu. Dlatego warto spożywać je z umiarem, co nie oznacza oczywiście konieczności ich całkowitej eliminacji z jadłospisu.
W porównaniu do jogurtu naturalnego, jogurt grecki zawiera mniej wapnia. Nie należy jednak panikować z tego powodu, ponieważ dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczyć nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Dobrym źródłem wapnia są m.in migdały, sezam, orzechy brazylijskie, siemię lniane, zielonolistne warzywa.
Wracając do Twojego pytania, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie częstsze sięganie po jogurt naturalny, co nie oznacza, ze należy całkowicie rezygnować ze spożycia jogurtu greckiego. Pamiętaj jedynie o zachowaniu umiaru.
Zobacz również
Precyzyjne spalanie tkanki tłuszczowej