Kazeina - jak powstaje, jak działa?
Chociaż często kazeina jako białko pozostaje w cieniu serwatki, białko kazeinowe jest bardzo użytecznym suplementem dla wielu sportowców. Czemu? Co sprawia, że kazeina jest wyjątkowa? Aby w pełni zrozumieć różnicę między kazeiną i serwatką musimy przyjrzeć się, jak te suplementy są wytwarzane.
Czym jest kazeina?
Kazeina, podobnie jak serwatka, jest produktem ubocznym produkcji sera. W rzeczywistości kazeina jest wytwarzana właśnie w postaci sera, a nie proszku który znamy z półek z suplementami. W procesie tym, używany jest koagulant- na ogół kwas lub temperatura. Na skutek działania tych czynników dochodzi do oddzielania stałej części mleka od płynnej.
To powoduje, że kazeina gromadzi się i unosi się na powierzchni płynnej serwatki. Kazeina jest następnie usuwana, aby stać się serem, albo, co bardziej nas interesuje, kazeiną. Oczywiście, zanim znajdą się w kolorowym opakowaniu muszą najpierw zostać odwodnione i sproszkowane
Dlaczego jest to takie ważne?
Produkcja kazeiny w jasny sposób ilustruje unikalną cechę kazeiny, która daje jej dość wyspecjalizowane korzyści. Jak wspomniano, kazeina ma tendencję do koagulacji i tworzenia stałej masy - ta cecha odróżnia ją od serwatki.
Kazeina robi to dokładnie samo w twoim ciele. Nawet po sproszkowaniu białka tworzące kazeinę lubią tworzyć strukturę przypominającą żel. Po pierwsze, sprawia to, że fantastyczny, pożywny zagęszczacz jest stosowany w shake'ach i innych przepisach.
Kazeina a głód
Istnieje jednak znacznie bardziej interesujące i mniej widoczne na pierwszy rzut oka zastosowanie. Kiedy kazeina jest trawiona i wystawiona na działanie kwasów żołądkowych, ponownie tworzy się skrzep. Oczywiście, może to zabrzmieć nieprzyjemnie, ale prawda jest taka, że proces ten zmniejsza szybkość wchłaniania. Gdy kazeina znajduje się w żołądku, zasadniczo utrzymuje się w nim przez kilka godzin.
Podczas gdy serwatka jest bardzo szybko rozkładana i wchłaniana, kazeina wymaga czasu, aby się wchłonąć. Z tego powodu wielu kulturystów przyjmuje kazeinę tuż przed pójściem spać, aby upewnić się, że ich mięśnie przez całą noc będą miały zapewniony dostęp do aminokwasów. Dlatego kazeina zapewnia bardzo skuteczny zamiennik posiłku, dzięki czemu możesz czuć się pełny dłużej niż po przyjęciu serwatki.
Połączenie serwatki i kazeiny
Alternatywnie, serwatkę i kazeinę można stosować w celu wzajemnego uzupełnienia i uzyskania optymalnego przyrostu siły i masy mięśniowej. Ponieważ oba te białka oparte na mleku są kompletne i bogate w aminokwasy egzogenne. Oba są potężnymi sposobami stymulowania wzrostu mięśni. Różnica w szybkości wchłaniania oznacza, po prostu, że dłużej Twoje mięśnie zostaną podłączone do odżywczej kroplówki pełnej niezbędnych aminokwasów.
http://blog.nkdnutrition.com/how-casein-protein-is-produced/
.