Dieta na masę
Dieta w okresie masowym
Papaj Robi Masę
Istnieją dwa główne założenia, które należy przestrzegać układając każdą dietę na masę.
1. Należy wziąć pod uwagę wzrost masy poprzez jednakowe, dzienne zapotrzebowanie, które powinno być obliczane na podstawie takich wytycznych jak: sucha masa ciała, tryb życia (praca, aktywność, jazda autem), długość i intensywność treningu oraz efekt cieplny trawienia pokarmów. Co więcej, w dni nietreningowe nadwyżka (nie wykorzystana na trening) powinna być wlaśnie głównym czynnikiem powodującym wzrost mięśni.
2. Prostota diety. Wiele osób narzeka na brak czasu na codzienne zakupy i gotowanie, dlatego warto postarać się ułożyć dietę optymalnie pasującą do takiej właśnie sytuacji. Minimalny czas przygotowania posiłków, a także czas spędzony na zakupach (na przykład, poprzez zastosowanie sporej ilosci jajek, ktore moga być kupowane na zapas), użycie suplementów diety, a takze możliwości gotowania tych samych posiłków na kilka dni, jest fundament dobrze zbilansowanej diety. Z kolei weekend jest w diecie czasem, gdzie można bardziej sie przyłożyć i “zrestartować się” przed nadchodzącym tygodniem, poprzez ugotowanie sobie czegoś mniej monotonnego.
Przykładowe posiłki na masę mięśniową:
śniadanie:
130g płatków owsianych (zalane wrzątkiem)
30g orzechów włoskich
40g rodzynek
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
400g białek jajek (smażone osobno w formie omleta)
posiłek przedtreningowy
120g makaronu lub 400g ziemnaków
250g piersi z kurczaka lub wołowiny
300g ryby
100g ryżu
warzywa
kolacja
omlet z białek jajek
30g tłuszczu (np.masła orzechowego)
ZOBACZ TEŻ INNE POPULARNE ODCINKI:
Projekt 37 - Ćwiczenia na plecy z Michałem Karmowskim
Stara Szkoła - Jak ćwiczyć przedramię na zwijarce
Ćwiczenia na wzmocnienie barków